nieuws

Corporaties gaan in vrije sectorhuur

bouwbreed

Corporaties uit Amsterdam voeren vergevorderde gesprekken met de gemeente om hun werkgebied uit te breiden naar de vrije sector. De initiatiefnemende corporaties, waaronder Stadgenoot en Ymere, zijn bereid afspraken te maken over het aantal woningen dat corporaties aan middeninkomens willen toekennen. Wethouder Freek Ossel bevestigt de voornemens. Hij spreekt van een experiment. “Je zou iets […]

Corporaties uit Amsterdam voeren vergevorderde gesprekken met de gemeente om hun werkgebied uit te breiden naar de vrije sector. De initiatiefnemende corporaties, waaronder Stadgenoot en Ymere, zijn bereid afspraken te maken over het aantal woningen dat corporaties aan middeninkomens willen toekennen. Wethouder Freek Ossel bevestigt de voornemens. Hij spreekt van een experiment. “Je zou iets voor deze groep moeten doen”, aldus Ossel. “Ze zitten tussen het servet en het tafellaken.”

In de plannen van de corporaties worden de woningen uit de sociale huur gehaald en krijgen een aanzienlijk hogere huur. De woningen komen beschikbaar voor huishoudens met een inkomen van 33.000 tot 45.000 euro.

Het doorschuiven van sociale huurwoningen naar de vrije sector wordt mogelijk door de 25 punten-maatregel van minister Donner. Alle sociale huurwoningen in tien (schaarste) regio’s krijgen in het voorstel van Donner 25 extra punten in het woningwaarderingsstelsel. Daardoor kunnen de corporaties meer huur vragen. Een deel van de woningen komt dan in de vrije sector (boven de 652 euro huur per maand) terecht. “Een kans”, vindt Stadgenoot-directeur Gerard Anderiesen. Hij verwacht dat corporaties meer financiële armslag krijgen, wat resulteert in meer nieuwbouw.

>pagina 7: ‘Derde segment creëren met extra huurpunten’

Reageer op dit artikel