nieuws

Vastgoedsector zet stromannen in om winst te drukken

bouwbreed Premium

Bedrijven in de vastgoedsector hebben de afgelopen periode voor zeker 1 miljard euro aan omzet verzwegen voor de fiscus. Zij moeten 330 miljoen naheffingen en boetes betalen.

De afgelopen vier jaar hebben er 1291 bedrijfsonderzoeken plaatsgevonden in de gehele vastgoedketen. In 600 gevallen is geconstateerd dat omzet is verzwegen”, aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

De fraude bestond bijvoorbeeld uit het uit de boeken houden van omzet door stromannen in te zetten en de zogenoemde ABC-constructie toe te passen. Medewerkers van vastgoedbedrijven verkopen panden dan ver onder de reële waarde aan een kennis of familielid, die ze heel snel weer doorverkopen met forse winst. Daarover hoefden zij dan slechts 1,2 procent belasting in box III te betalen. Zo kon de veel hogere belasting die de vastgoedorganisatie had moeten betalen over de winst uit onderneming en ook de inkomstenbelasting worden ontdoken.

Reageer op dit artikel