nieuws

Ten Cate start met groeistuip

bouwbreed

Ten Cate heeft in het eerste kwartaal zijn omzet met 46 procent opgevoerd tot 279 miljoen euro. De groeistuip geeft een vertekend beeld omdat de producent van geotextiel en kunstgras in de eerste drie maanden van het vorige jaar slechts matig presteerde.

SDLqDe goede start is niet maatgevend voor de rest van het jaar”, waarschuwt bestuursvoorzitter Loek de Vries. “We hadden in 2010 een zwak eerste kwartaal. In een aantal markten is sprake van een verbeterd sentiment. Veiligheid en bescherming van de mens en zijn leefomgeving zij door recente gebeurtenissen nog hoger op de politieke agenda komen te staan.”

Ten Cate profiteert vooral van de sterk toegenomen vraag naar zijn weefsels voor legereenheden. Ook het herstel van de luchtvaart speelt de Twentenaren in de kaart. Bij geotextiel groeit de afzet in zowel Noord-Amerika als de nieuwe markt Zuid-Amerika. Een steun in de rug was het voorschrijven van de geotube bij grote milieuprojecten waarbij slib gereinigd moet worden. De concentratie van de productie in Nederland is inmiddels afgerond.

Ook de omzet van kunstgras vertoont een stijgende lijn. Een dempend effect op de successen hebben echter de sterk gestegen grondstofprijzen door de onrust in de Arabische staten.

De inkomstenstroom is sterk seizoensgebonden omdat veel omzet en winst geboekt wordt in de zomermaanden. In het tweede kwartaal zijn voor de vezels prijsstijgingen doorgevoerd. De marges blijvenonder druk staan.

Marktregio’s

Volgens topman De Vries scoort Ten Cate goed bij het betreden van nieuwe marktregio’s. Plan is om via allianties met lokale partners sterke marktposities op te bouwen. De winst voor belastingen steeg in het eerste kwartaal van 3 naar 14,1 miljoen euro. Tegenover het nettoverlies van 8 ton in de eerste drie maanden van 2010 staat dit jaar 9,9 miljoen euro winst.

Reageer op dit artikel