nieuws

Stroom opwekken zonder CO2-uitstoot

bouwbreed Premium

Zonder veel energieverlies CO2afvangen bij elektriciteitscentrales kan met een nieuw type reactor. Daarbij wordt het gas niet met lucht tot ontbranding gebracht, maar met zuivere zuurstof. Bij conventionele elektriciteitscentrales reageert gas met lucht. Lucht bestaat echter voor het grootste deel uit stikstof. Uit de schoorsteen komt daardoor behalve CO2en waterdamp ook veel stikstof. De waterdamp […]

Zonder veel energieverlies CO2afvangen bij elektriciteitscentrales kan met een nieuw type reactor. Daarbij wordt het gas niet met lucht tot ontbranding gebracht, maar met zuivere zuurstof.

Bij conventionele elektriciteitscentrales reageert gas met lucht. Lucht bestaat echter voor het grootste deel uit stikstof. Uit de schoorsteen komt daardoor behalve CO2en waterdamp ook veel stikstof. De waterdamp afscheiden is niet zo’n probleem, maar het scheiden van de CO2en de stikstof vergt veel energie, wat ten koste gaat van het rendement van de centrales. Daarom zijn chemici van de TU Eindhoven op zoek naar een techniek om aard- of biogas niet te laten verbranden met lucht maar met zuivere zuurstof. Dat levert zuivere CO2 op als reactieproduct dat gemakkelijk is af te vangen en op te slaan.

De Eindhovenaren verwachten, evenals veel collega-chemici, veel van de zogeheten gepakt-bedtechnologie. Daarbij wordt het aardgas over een bed gevoerd met zuurstofdragende korreltjes. De reactor die de TU Eindhoven met een reeks partners voor ogen heeft, werkt in twee fasen. Eerst wordt lucht door het bed met de metaalkorrels geleid. De korrels binden zuurstof door oxidatie, waarbij de lucht zo sterk opwarmt dat er elektriciteit mee kan worden opgewekt. In de volgende stap wordt aardgas door het gepakte bed gestuurd. Dat reageert met de opgeslagen zuurstof, zodat na condensatie van de waterdamp zuivere CO2overblijft. Zonder verdere nabewerking kan die worden afgevoerd voor opslag.

Samenwerking

De Europese Unie heeft 8 miljoen euro vrijgemaakt voor het onderzoek naar de zogeheten chemical loopingtechniek. Het onderzoek vindt plaats binnen een groot internationaal samenwerkingsverband Democlock, waaraan vanuit Nederland ook het ECN en Array Industries deelnemen. Met twee postdoc onderzoekers kan de TU Eindhoven op zoek naar de beste zuurstofdrager. Daarna wordt in Spanje een bescheiden proefreactor gebouwd met een vermogen van 500 kilowatt. Behalve op aardgas kan die ook draaien op biogas.

Reageer op dit artikel