nieuws

Stevige koperlaag met polyester als basis

bouwbreed

Stevige koperlaag met polyester als basis

PSP, onder meer leverancier van industriële componenten, ontdekte de emulsie in de decorindustrie waar decorstukken koud worden bespoten met een vloeibare metaallaag.

Vertegenwoordiger Paul Schmal heeft nu een aanvraag voor 1200 vierkante meter dakplaten die met een spuitlaag worden afgewerkt in plaats van dure platen cortenstaal te gebruiken. Schmal zocht contact met Technopanel 2000 om de twee componentenmateriaal te verwerken op gevel- en dakelementen. Een particuliere opdrachtgever in Zundert wilde op de buitenschil van zijn atelier diverse gevelelementen uitvoeren in koper. Uitvoering in massieve koperplaten was ontwerptechnisch en qua kosten een onhaalbare zaak. Op de buitenschil van het atelier zijn 6 millimeter panelen toegepast met als basis kunststof. Op dat oppervlaktemateriaal is in de fabriek van Technopanels buurman Dasselaar een koperlaag van 170 Mµ gespoten. “De verhouding metaalpoeder en polyester in de emulsie is al voorhanden, dus daar hoefden we geen testen op los te laten”, zeggen Schmal en René Doornekamp, verantwoordelijk voor de bouwafdeling bij Techopanel 2000. “Je moet ervoor zorgen dat de poeder en de polyestermoleculen een homogene samenstelling krijgen. Daarna komt er een chemische reactie op gang en kan het materiaal worden verspoten. De koperlaag hecht ook op andere ondergronden zoals metalen, staal, hout of steenachtige materialen. Dat hebben labtests bij Technopanel uitgewezen. Bij het atelier bijvoorbeeld is het koper ook op stalen kozijnen gespoten. Voor een ondergrond van aluminium en staal moet je wel eerst een primer als ondergrond gebruiken.”

Buitenschil

Volgens beide heren kan de laklaag decennialang mee zonder onderhoud. Circa 150 vierkante meter van de buitenschil van het atelier is bespoten met koper. Vooral de kozijnen hebben een bijzonder uiterlijk gekregen. “Je kunt allerlei 3d-vormen behandelen. Dat is met massieve koperbeplating een onhaalbare zaak”, aldus Doornekamp.

Doorbraak

Schmal en Doornekamp voorzien een doorbraak van deze techniek in de bouw, met name omdat er minder beslag wordt gelegd op de ertsvoorraad en er geen problemen zijn met thermische uitzetting bij bijvoorbeeld koper. “Met verlijming van massieve koperen platen loop je het risico op bobbelvorming met als gevolg lekkages. Dat probleem heb je niet met deze emulsie omdat de basis uit polyester bestaat. Wij zien veel toekomst in compleet afgewerkte en geïsoleerde panelen die in de fabriek bespoten kunnen worden met een metaallaag. Die panelen kunnen dan kant-en-klaar op de bouwplaats worden afgemonteerd. Door nabehandelingstechnieken kunnen de oppervlakken worden verouderd, gepolijst, geborsteld enzovoort”.

Reageer op dit artikel