nieuws

Plat dak sporthal Rijssen belegd met zonnepanelen

bouwbreed

Sporthal de Reggehal in Rijssen is één van de eerste gebouwen in Nederland die wordt voorzien van het zonne-energiesysteem van Schüco dat geschikt is voor platte daken.

Dit zonne-energiesysteem biedt volgens de Duitse leverancier een gunstig rendement, doordat de panelen van fotovoltaïsche zonnecellen (pv-panelen) in een oost-west opstelling staan. Door deze richting kan 90 procent van het dakoppervlak worden benut. Bovendien zorgen amorfe cellen voor een hogere opbrengst dan kristallijn in schaduwrijke situaties.

De positie van de pv-panelen met amorfe cellen doet er minder toe dan bij kristallijncellen die onder een bepaalde hellingshoek op het zuiden gericht moeten zijn. Dat is gunstig voor platte daken. Het MSE 100 model heeft geen hoge drukbelasting op het bestaande dak. Dat komt door de ‘zwevende’ constructie.

De belasting wordt over een relatief groot dakoppervlak verdeeld, terwijl geen grote staalconstructie nodig is. De panelen zijn met behulp van dunne spandraden verankerd met plankdragers die op hun beurt zijn gemonteerd op een dunne stalen voetplaat. De constructeur moet rekening houden met een extra drukbelasting op het dak van 12 kilogram per vierkante meter.

Schüco heeft het platte-daksysteem al bij diverse utiliteitsgebouwen in Duitsland toegepast.

De sporthal in Rijssen zorgt voor gemiddeld 30 procent van zijn eigen energie en geeft het teveel aan opgewekte energie terug aan het net.

Het zonne-energiesysteem op de sporthal genereert 25.000 kilowattuur per jaar.

Reageer op dit artikel