nieuws

Opleving Europese bouw slechts van korte duur

bouwbreed

De Europese bouwproductie is in maart met bijna 3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees statistisch bureau.

Na maanden van louter dalingen werd in februari een toename van de bouwactiviteit met 4 procent genoteerd in de 27 landen van de Europese Unie. De nieuwste gegevens van Eurostat maken duidelijk dat die opleving echter niet heeft doorgezet.

Vooral in Spanje en Slovenië vielen rake klappen. De Spanjaarden kregen een volumedaling voor hun kiezen van maar liefst 38 procent. In Slovenië werd 31 procent minder gebouwd. Ook in Bulgarije (-19 procent), Hongarije (-11 procent), Portugal (-11,2 procent), Roemenië (-2,6 procent) en Slowakije (1,2 procent) nam de bouwproductie af.

Duitsland ontpopt zich daarentegen als kampioengroeier. Na volumestijgingen van boven de 50 procent in januari en februari, noteerden de Duitsers in maart opnieuw een toename, dit maal van dik 16 procent. In Europa kon alleen Polen, met een stijging van 23,5 procent, de cijfers van Duitsland overtreffen. Met een productietoename van 6,2 procent deed ook Zweden het goed.

Eurostat meldde geen bouwcijfers van Nederland. In februari kende ons land nog een stijging van ruim 15 procent.

Wordt de Europese bouwproductie in maart vergeleken met die in februari dan komt er een toename van net geen 2 procent uit de bus rollen. Vooral het Verenigd Koninkrijk doet het bij de maand-op-maand-vergelijking goed. De Britten kwamen uit op een stijging van 15,8 procent. Zeven andere landen moesten een daling slikken. In Slovenië was die met 7,4 procent het grootste.

Reageer op dit artikel