nieuws

Nieuwe scholen energiezuiniger

bouwbreed Premium

Nieuwe onderwijsgebouwen zijn gemiddeld 25 procent energiezuiniger dan de minimale eis in het Bouwbesluit. Dit blijkt uit een analyse van Agentschap NL van de bouwaanvragen uit 2010.Het Agentschap noemt deze ontwikkeling opmerkelijk omdat de energie-eisen voor gebouwen in het Bouwbesluit per 1 januari 2010 zijn aangescherpt. Bovendien is het in de bouw bepaald geen traditie […]

Nieuwe onderwijsgebouwen zijn gemiddeld 25 procent energiezuiniger dan de minimale eis in het Bouwbesluit. Dit blijkt uit een analyse van Agentschap NL van de bouwaanvragen uit 2010.Het Agentschap noemt deze ontwikkeling opmerkelijk omdat de energie-eisen voor gebouwen in het Bouwbesluit per 1 januari 2010 zijn aangescherpt. Bovendien is het in de bouw bepaald geen traditie om zoveel ambitieuzer te bouwen dan de norm en helemaal niet in de scholenbouw.

Toch is het juist deze categorie die er positief uitspringt binnen de negen onderzochte categorieën in de utiliteitsbouw. In totaal heeft het Agentschap naar 300 gebouwen gekeken, waarvan 29 scholen.

Van 23 scholen was een bruikbare energieprestatieberekening beschikbaar. Dat is bijna 20 procent van het totale aantal bouwaanvragen voor scholen. De gebouwen varieren in grootte van 1000 tot 10.000 vierkante meter. Veelvoorkomende maatregelen zijn een dikke isolatie van de gebouwschil en HR++-glas. Opmerkelijk is dat driekwart een warmtepomp gebruikt voor verwarming. Een kwart krijgt PV-panelen voor zonne-energie.

Reageer op dit artikel