nieuws

Nederlands staal voor supermarkt Aruba

bouwbreed

Nederlands staal voor supermarkt Aruba

Tasche in Tubbergen heeft met de levering en montage van de complete staalconstructie voor een supermarkt op Aruba niet alleen een onalledaagse, maar vooral ook een spannende opdracht van circa 2,5 miljoen euro in de wacht gesleept. Alles moet straks in één keer passen.

“Nee, het zou niet best zijn als we terugmoeten,” zegt accountmanager Edwin Snijders van het 223 jaar oude staalconstructiebedrijf. Tasche is via de Nederlandse eigenaar van de Arubaanse hoofdaannemer Albo en de Almelose ontwikkelaar Schröder bij het project betrokken. Volgens Snijders heeft het eiland zelf nauwelijks productiefaciliteiten voor dergelijke stalen constructies.

De delen, 1000 ton totaal, worden hier geproduceerd en geconserveerd. Vanwege de invloed van de zeelucht is het noodzakelijk de delen thermisch te verzinken en te voorzien van drie lagen natlak. Na de bouwvak worden het staal verscheept naar het caraïbische eiland, waar twee ploegen van acht eigen werknemers in tweemaal een periode van vijf weken de constructie bouwen. Deze wordt ter plaatse afgewerkt met damwandprofielen.

Bijzonder aan de supermarkt is de dubbele dakconstructie, waarvoor het Twentse bedrijf de vakwerkspanten levert. Vanwege een gemiddelde temperatuur van rond de 30 graden en de zonbelasting is koeling op het eiland een energieaspect van belang waar veel op te besparen valt. Door een dakconstructie enkele meters boven het dak van de supermarkt te bouwen, zorgt de zeewind die er doorheen blaast voor een temperatuurreductie in het gebouw eronder van zeker enkele graden. De eerste warmte wordt namelijk door het bovenste dak geabsorbeerd en deels afgegeven aan de luchtlaag tussen de daken. Die nog resterende warmte wordt door de wind afgevoerd.

Door toepassing van onder andere elektrische HR-warmtepompen, zonnepanelen en een energie-opwekkende lift krijgt de supermarkt op Aruba volgens Tasche-manager Snijders een voorbeeldfunctie. De maatregelen zorgen volgens hem in het gebouw voor een energiereductie van 65 procent.

Reageer op dit artikel