nieuws

‘Je kon verwachten dat dit zou gebeuren’

bouwbreed

Het incident met de Leeuwardense flat waarbij maandag een deel van de bovenste galerij instortte, leidt tot veel reacties.

Dik-Gert Mans, voorzitter van het Platform constructieve veiligheid: “In zekere zin kon je dit verwachten. Constructies hebben niet het eeuwige leven. Beheer van constructies is in Nederland matig ontwikkeld.” Waarom een deel van galerij gisteren naar beneden kwam weet Mans niet. “Het heeft weg van corrosie, veroudering speelt waarschijnlijk een rol. In de afgelopen jaren veranderden inzichten en ook het gebruik.

VROM-inspectie wacht onderzoek af. “Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek dat in handen is van de gemeente en de VVE, zal moet blijken of wij vervolgstappen nemen”, verklaart een woordvoerder van de VROM-inspectie.

Eric Lucassen, Kamerlid van de PVV: “Ik ben behoorlijk geschrokken al hoewel ik blij ben dat er bij het incident geen personen betrokken waren. Van de minister wil ik weten of dit een structureel probleem is en dus ben ik er voor om de balkons uit die periode te controleren. De bouweisen waren destijds toch lager, en de materiaalkeuzes uit die tijd zijn ook niet altijd even goed geweest.”

“SP-Kamerlid Paulus Jansen gaat Kamervragen stellen en vindt dat minister Donner een quickscan moet laten uitvoeren. “We moeten het risico op herhaling zoveel mogelijk uitsluiten”, beargumenteert hij. “Waarom het Rijk dat moet doen? Je kunt moeilijk aan de gemeente Leeuwarden vragen of ze ook de flats in Meppel gaan onderzoeken.” VVD’er Betty de Boer vindt de reactie van Jansen overdreven. “Ophouden”, reageert ze. “Laten we eerst eens afwachten wat er is gebeurd, voordat we belastinggeld inzetten.”

Verder lezen over de Antillenflat: destructief onderzoek van galerijen flat Leeuwarden

Reageer op dit artikel