nieuws

Installatiebranche: Geld naar opleidingen met perspectief

bouwbreed

Vergeet de overdaad aan opleidingen in het beroepsonderwijs met een gebrekkig arbeidsmarktperspectief en kies voor een technisch vak, roept de installatiesector. Die heeft een medestander gevonden in het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Brancheorganisatie Uneto-VNI reageert enthousiast op het voorstel van het LAKS om te korten op het budget voor opleidingen die leerlingen binnenhalen voor vakken waarvoor het baanperspectief ernstig te wensen over laat. Die middelen kunnen volgens de installateurs beter worden benut voor opleidingen in richtingen waarin wel werk is. De instroom in technische beroepen kan dan een stimulans krijgen.

Uneto-VNI verwijst naar arbeidsmarktonderzoek waaruit blijkt dat installatiebedrijven de komende jaren grote moeite krijgen om voldoende personeel te vinden. In 2015 zou het tekort uitkomen op 15.000 mensen. Zelfs nu zou het, ondanks de economische crisis, al moeilijk zijn om voldoende loodgieters, elektriciens en cv-monteurs te vinden.

Voorzitter Marcel Engels van de brancheorganisatie rekent erop dat de hoeveelheid werk snel toeneemt zogauw de economie aantrekt. “Wij verwachten dat het energiezuinig maken van woningen en kantoren en het levensloopbestendig maken van de woningvoorraad binnenkort veel werk gaat opleveren. We hebben veel technisch personeel nodig.” Hij wil ook dat er meer duidelijkheid wordt gegeven over de arbeidsmarktkansen die opleidingen bieden.

Reageer op dit artikel