nieuws

Heidelberg Cement op zoek naar compensatie voor prijsdruk

bouwbreed

Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement zet zich schrap om de kasstroom en marges op peil te houden. Parallel aan het opleven van de markten neemt de kostendruk snel toe.

Bestuursvoorzitter Bernd Scheifele signaleert oplopende prijzen voor zowel energie als grondstoffen. Bovendien moet hij rekeninghouden met de stijgende inflatie en in de kernlanden hogere loonkosten. “Doel van Heidelberg Cement is om de stijging van de kosten door saneringen en gerichte prijsverhogingen zoals brandstoftoeslagen in sommige markten te compenseren. We stellen ons onveranderd ten doel om de omzet en het operationele resultaat dit jaar in vergelijking met 2010 te verbeteren.”

Voor dit jaar rekent Scheifele op een gestaag herstel van de afzet. Sterk gestuurd wordt op het behoud van een goede kasstroom en stabiele marges om de schuldenlast af te bouwen en de financiële kerncijfers te verbeteren. Het aantal medewerkers van het concern is sinds de jaarwisseling met zo’n duizend gezichten gestegen tot 53.771.

Heidelberg Cement zette in het eerste kwartaal een omzet neer van 2,6 miljard euro, 19 procent meer dan tijdens de eerste drie maanden van 2010. Op de operationele activiteiten werd een winst geboekt van 60 miljoen euro. Vorig jaar stond nog een verlies van 18 miljoen in de boeken. Het negatieve resultaat voor belastingen verbeterde van 218 miljoen naar een verlies van nog 87 miljoen euro.

In de regio Noordwest-Europa slaagde Heidelberg Cement de omzet met een derde te verhogen tot 947 miljoen euro. Het operationele resultaat wijzigde van 58 miljoen verlies in een winst van 18 miljoen euro. Het aantal medewerkers slonk met ruim tweehonderd tot 13.831. Vooral van de toenemende vraag in Scandinavië en Duitsland heeft Heidelberg Cement hoge verwachtingen.

Reageer op dit artikel