nieuws

‘Heel groot bereik als je online veilt’

bouwbreed

‘Heel groot bereik als je online veilt’

Jeroen Bolweg (41) is directeur van Troostwijk Waardering en Advies BV te Amsterdam, dat goederen van bedrijven in heel Europa taxeert en online veilt. De bouw levert Troostwijk veel werk op. Niet alleen door faillissementen die het gevolg zijn van de economische crisis. “Volgende week taxeer ik een grote aannemer die wil weten wat zijn materieelpool waard is.”

“Een van de bouwgerelateerde punten in mijn agenda deze week is een gesprek met advocatenkantoor Wieringa uit Amsterdam. We willen samen een seminar organiseren voor bouwbedrijven die kansen zien doordat andere partijen omvallen. Die bijvoorbeeld werk en mensen willen overnemen, maar niet weten hoe zij dat juridisch het beste kunnen aanpakken.

Wij zien veel van zulke bewegingen in de bouw. Grotere bedrijven azen op het werk van kleine bedrijven die het niet meer kunnen bolwerken. Bij een faillissement is er vaak lopend werk dat moet worden afgemaakt. In zulke gevallen zie je de grote jongens moeite doen de orderportefeuille naar zich toe te halen. Zo kunnen ze zonder aanbesteding werk binnenhalen. Soms nemen ze ook een aantal mensen over, soms alleen de projectleiders die bij het bewuste werk horen. Dat is sterk afhankelijk van de overnemende partij. Heeft die zelf mensen werkloos op de bank zitten, dan zal hij alleen het werk willen hebben.

Het materieel blijft bij zulke overnames meestal buiten beschouwing. Dat wordt dan via een veiling verkocht, dikwijls voor een goede prijs. Er is nog steeds een goede absorptie in de markt. Er worden soms machines verkocht die net zoveel opbrengen als de nieuwprijs. Je hebt een heel groot bereik als je online veilt. Onze veilingen zijn voor iedereen toegankelijk. Na kosteloze registratie kan iedereen meebieden. Een veiling op internet trekt veel belangstelling, maar is nog lang niet overal gebruikelijk. In Europa lopen Nederland en België voorop.

Ik schat dat 15 procent van de duizend veilingen die wij jaarlijks houden bouwgerelateerd is. Het gaat niet altijd om faillissementen. Bouwbedrijven veilen ook materieel als ze nieuwe machines en gereedschappen aanschaffen en de oude niet meer nodig hebben.

Ik houd me deze week bezig met gevallen uit beide categorieën. We treffen de laatste voorbereidingen voor het veilen van het materieel van een failliete aannemer uit de regio Hilversum, waarvan we al het materieel van de bouwplaatsen hebben teruggehaald. Dat is behalve logistiek ook juridisch vaak een ingewikkelde opgave. Ook erg arbeidsintensief is het verkavelen. Bouwers hebben veel klein materieel. Elke boormachine wordt apart verkocht.

Onze taxaties hebben lang niet altijd betrekking op een faillissement. Volgende week taxeer ik een grote aannemer die wil weten wat zijn materieelpool waard is. Aannemers kennen zelf de waarde van hun spullen meestal goed, maar kunnen die onvoldoende hard maken richting derden, bijvoorbeeld als ze willen verkopen, of als het materieel als onderpand dient bij een bank. Ook in zulke gevallen worden wij ingeschakeld.”

Reageer op dit artikel