nieuws

Handvatten voor meer duurzame winkelcentra

bouwbreed

Vijf grote partijen slaan de handen ineen om met winkelcentra een inhaalslag te maken op het gebied van duurzaamheid. Ze hebben daarvoor de Toolkit Duurzame Winkelcentra ontwikkeld.

Duurzaamheid geldt als een belangrijk aspect van woningen en kantoren, weten de makers. De winkelmarkt blijft daarbij flink achter, verklaart Bart Kuil. Hij is directeur van AM Real Estate Development, een van de partijen achter deze toolkit. De andere zijn Corio Nederland, Gront­mij Vastgoedmanagement, Ahold Real Estate & Contstruction en SCM (Shopping Center Management) Europe.

De reden dat het winkelbestand op de schop moet, zo licht Kuil toe, is dat steeds meer partijen ervan overtuigd zijn dat duurzaamheid in winkelvastgoed een voorwaarde is voor een blijvend succesvolle exploitatie. Het gaat daarbij om zaken als waardeontwikkeling, kostenbesparing, verscherping van wet- en regelgeving en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Daarom heeft AM”, stelt Kuil, “anderhalfjaar geleden het initiatief genomen voor de toolkit en hebben diverse partners zich hierbij aangesloten.”

De AM-directeur is voorzitter van de stuurgroep die werd ingesteld voor het maken van de Toolkit Duurzame Winkelcentra. Deze biedt handvatten om vanuit verschillende disciplines te werken aan de verduurzaming van winkelcentra. Het is mogelijk inzicht te krijgen in de investeringskosten en terugverdientijden van diverse maatregelen. Besparingen op huisvestingslasten in het algemeen zijn denkbaar. Ook waardeverhogende effecten op het winkelvastgoed komen aan bod.

De Toolkit Duurzame Winkelcentra verschijnt eind deze maand in boekvorm. De gehanteerde methodes zijn gebaseerd op de norm Breeam-nl. Volgens de makers van het boek “de meest complete en gecertificeerde methodiek voor het meten van duurzaamheid van gebouwen”.

Reageer op dit artikel