nieuws

Gebouwmodel gekoppeld aan projectsoftware

bouwbreed

CTB ICT Bouw uit Ede heeft een koppeling laten maken tussen een gebouwmodel en het document management systeem Projectportaal. Dat vergroot de mogelijkheden voor de bouwpartners om samen te werken.

CTB ICT Bouw liet een werkend prototype zien op een bijeenkomst bij Microsoft op Schiphol. Het met een browser via internet toegankelijke CTB Projectportaal is gebaseerd op Sharepoint en Dynamics Navision, een enterprise resource planning (ERP)-programma van Microsoft. Het gebruikte gebouwmodel draait op de BIM-server van TNO, open source software die gedownload en op een gewone computer geïnstalleerd kan worden. De presentatie verliep niet helemaal vlekkeloos, maar maakte duidelijk hoe bouwpartners niet alleen toegang kunnen krijgen tot data en documenten in Projectportaal, maar ook tot het driedimensionale gebouwmodel.

Grote bedrijven

Volgens Evert Feijen, algemeen directeur van CTB ICT Bouw, wordt het vorig jaar gelanceerde Projectportaal inmiddels gebruikt door vier grote bedrijven, waaronder Heembouw, Mulder Obdam Bouw en Heijligers Bouw, onderdeel van de Koninklijke BAM Groep. Het webbased document managementsysteem synchroniseert de gegevens met Dynamics Navision, ERP-software die bij zo’n 160 bouwbedrijven in gebruik is. “Wij nodigen onze klanten uit om mee te doen aan de verdere ontwikkeling van de koppeling van Projectportaal met het gebouwmodel”, zei business consultant Peter Visser van CTB ICT Bouw na de demonstratie.

Uitwisseling

Léon van Berlo van TNO gaf een toelichting bij de BIM-server. Het is software die gebruikmaakt van de industry foundation classes (IFC)-afspraken over zo’n 900 objecten, waarvan zo’n 90 bouwkundig (zoals dak, wand, deur en kozijn). Dat maakt uitwisseling met onder meer Revit en Archicad mogelijk. “De BIM-server is een stukje software van zo’n 50 Megabyte, een tool die dynamische samenwerking in de bouw faciliteert”, aldus Van Berlo. De bouwpartners communiceren via het centrale gebouwmodel. Delen van het model kunnen nu worden gekoppeld aan bestanden in het document management systeem Projectportaal. “Kies bij een project met een gebouwmodel de juiste, BIM-gerichte organisatie”, betoogde onderzoeker Rizal Sebastian van TNO. Hij stelde voor om bij een bouwteam met een adviserend aannemer (voorafgaand aan de aanbesteding) een deel van de informatie in het gebouwmodel af te schermen, bijvoorbeeld de bouwkosten. Sebastian vindt dat opdrachtgevers en brancheorganisaties de contracten zoals UAV 1989, Bouwteam 1992 en UAV-GC 2005 moeten aanvullen met standaard BIM-voorwaarden. Dat zou organisatorische en juridische drempels voor het werken met een gebouwmodel wegnemen.

Reageer op dit artikel