nieuws

Bouwvakkers in België zeggen hun bedrijf massaal vaarwel

bouwbreed

De Belgische bouw blijft met een fors tekort aan geschoolde bouwvakarbeiders kampen. Volgens een recent gepubliceerde studie van de Belgische aannemersorganisatie ‘Confederatie Bouw’ (afdeling vakopleiding), verlieten in één jaar tijd 36.258 van de bijna 161.500 bouwvakkers hun bedrijf. Dat is bijna 23 procent van het totale personeelsbestand.

Het cijfer slaat op de periode juni 2008 – juni 2009, maar volgens een woordvoerder van de aannemersorganisatie is de situatie nadien nauwelijks verbeterd. Van de bouwvakkers die hun bedrijf verlieten, keerde bijna 14 procent de sector de rug toe. Een kleine 9 procent veranderde binnen de bouw van werkgever. Vooral bouwbedrijven met vijf of minder werknemers hebben een zeer groot verloop (37 procent). Bouwvakkers in de wegenbouw en de baggersector alsmede schrijnwerkers en installateurs van sanitair en centrale verwarming zijn het meest honkvast. Het hoogste verloop doet zich voor in de ruwbouw en de verdere afwerking.

Wallonië

Het hoogste verloop kent het Franstalige landsgedeelte (Wallonië) met 26 procent en het laagste kent Vlaanderen met 21 procent. Brussel bevindt zich daar tussenin met een verloop van 24 procent. Als belangrijkste reden om hun baan op te zeggen, worden de arbeidsomstandigheden genoemd. Daarbij gaat het vooral om de lange afstand van en naar de werf.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels