nieuws

Bonden wijzen toenadering AF NL af

bouwbreed

FNV Bouw en CNV Vakmensen zijn niet onder de indruk van de uitnodiging van de Aannemers Federatie (AFNL) om, voorlopig vrijblijvend, te praten over een aparte mkb-cao in de bouw. SDLqWe zijn graag bereid te spreken over vernieuwing van arbeidsvoorwaarden maar dan op basis van inhoud en visie”, serveren ze het verzoek af. Ze zijn […]

FNV Bouw en CNV Vakmensen zijn niet onder de indruk van de uitnodiging van de Aannemers Federatie (AFNL) om, voorlopig vrijblijvend, te praten over een aparte mkb-cao in de bouw.

SDLqWe zijn graag bereid te spreken over vernieuwing van arbeidsvoorwaarden maar dan op basis van inhoud en visie”, serveren ze het verzoek af. Ze zijn er ook van overtuigd dat Bouwend Nederland voldoende representatief is voor de algemeenverbindendverklaring van de cao.

De vakbonden reageren op het tumult in werkgeverskringen met een brief aan de ministers Kamp (SZ &W) en Verhagen (EZ). Of cao-onderhandelingen met Bouwend Nederland toereikend zijn of dat de AFNL ook een rol mag spelen, laten ze aan de werkgevers over. Wel verwerpen ze de AFNL-kritiek dat de huidige cao “niet meer van deze tijd” zou zijn.

Ze zien “een volwassen en goed arbeidsvoorwaardenpakket in onze bedrijfstak” en wijzen op goede recensies. “Door tal van bewindslieden zijn wij als voorbeeld gesteld voor andere sectoren.”

Over de gevraagde “branchespecifieke wensen”, “maatwerk” en aanpak van “doorgeschoten flexibilisering” zou al goed te praten zijn. “We wachten nog op een visiestuk of concrete voorstellen”, voegen ze daaraan toe.

Delegatie

Meningsverschillen

Het ongenoegen aan werkgeverszijde vloeit voort uit meningsverschillen tussen Bouwend Nederland en de AFNL, constateren ze. Daarom spreken ze de hoop uit dat de twee organisaties de gelederen weten te sluiten zodat ze één delegatie kunnen vormen om met de bonden te onderhandelen.

Tot die tijd is Bouwend Nederland ook al voldoende representatief voor een algemeenverbindendverklaring van het onderhandelingsresultaat, verwachten ze. Om de representativiteitseis van 60 procent aan werkgeverszijde te halen, sjoemelen de cao-partners met de cijfers, stelde cao-adviseur Harry Vogels vorige week. Zo kan de AFNL buiten de deur worden gehouden, is daarbij de verdenking.

Maar de bonden geloven dit niet. “Het proces om te komen tot de vaststelling van deze cijfers is naar onze mening zorgvuldig geweest”, schrijven ze de ministers. En goedgekeurd door de accountant, onderstrepen ze. Mocht twijfel blijven bestaan, dan vinden ze het niettemin best als “nadere maatregelen” volgen “om de juistheid van de cijfers nogmaals vast te stellen”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels