nieuws

Bestuurders Gemert niet integer

bouwbreed Premium

Wethouders en ambtenaren van de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel maakten zich jarenlang schuldig aan valsheid in geschrifte, vriendjespolitiek en mogelijk verzekeringsfraude. Dat blijkt uit onderzoek van Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

BING oordeelt hard over de bestuurscultuur in de gemeente. Volgens het bureau was er soms sprake van willekeur, vooringenomenheid en wekt de gemeente de schijn van cliëntelisme. “Dit tast de integriteit, de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het openbaar bestuur aan”, aldus de onderzoekers. BING onderzocht 104 incidenten.

Vooral voormalig wethouder Harrie Verkampen (ruimtelijke ordening) van het CDA krijgt er in het rapport flink van langs. “Er zijn bouwvergunningen verleend op basis van een vrijstelling, zonder dat een vrijstellingsprocedure is gevolgd”, zegt een toenmalig juridisch medewerker Ruimtelijke Ordening tegen de onderzoekers. Verkampen wordt ook vriendjespolitiek verweten. “Als er een bouwstop werd opgelegd door een controleur, werd die door telefonisch contact tussen de wethouder en de overtreder er regelmatig gelijk weer afgehaald”, zegt een toenmalig toezichthouder afdeling Bouw. Verkampen, tegenwoordig raadslid, ontkent. Hoewel twaalf van de 21 raadsleden het vertrouwen in hem opzegden, stapt hij niet op. BING is ook kritisch over de gang van zaken rond de herbouw van een door brand verwoest verenigingsgebouw. De gemeente drong er bij de verzekeringsmaatschappij op aan om de bouwer die het oorspronkelijke pand had neergezet ook deze klus te gunnen. Aannemer Unibouw uit Gemert stelde in opdracht van de gemeente een ‘open begroting’ op voor de verzekering. “De kosten van totale nieuwbouw zijn richting de verzekeraar gepresenteerd als de kosten die samenhangen met herbouw van de oude omvang van het gebouw”, aldus de toenmalige vastgoedbeheerder. “De aannemer was bereid om met ons mee te denken over deze constructie, aangezien het hem gegarandeerd deze flinke opdracht zou opleveren.”

Directeur Jeroen Verbakel van Unibouw is verbaasd over de aantijgingen. “Wij zijn er altijd van uitgegaan dat de gemeente nog twee of drie andere bedrijven om een offerte had gevraagd. We hebben gewoon een concurrerend bod gedaan.” Voormalig wethouder Peeter Mastenbroek erkent een ‘mogelijk gebrek aan transparantie’, maar benadrukt dat hij niet van alles op de hoogte was. “Ik heb zelf geen contact gehad met aannemers.”

Reageer op dit artikel