nieuws

Amsterdam zoekt dit jaar duizend plekken voor zelfbouw

bouwbreed

– Zelfbouw moet een volwassen onderdeel van de Amsterdamse woningmarkt worden. De gemeente wil voor het najaar duizend kavels beschikbaar hebben. Op dit moment wordt in de hele stad naar geschikte plekken gezocht.

Zelfbouw is volgens wethouder Van Poelgeest een manier om op kleinschalige wijze de stad te blijven ontwikkelen. “Door mensen zelf de regie te geven over hun toekomstige woning en woonomgeving slaan we twee vliegen in één klap. We krijgen mooiere stadswijken. En de geplande woningen worden ook gebouwd.”

De gemeente wil verschillende soorten zelfbouw de ruimte bieden. Van een particulier die één kavel afneemt tot vormen van collectief particulier opdrachtgeverschap (gezamenlijke zelfbouw). Ook ziet de gemeente veel mogelijkheden voor mede-opdrachtgeverschap, een vorm waarbij een particulier niet zelf hoeft te bouwen maar wel nauw betrokken is bij het project. In Amsterdam is eerder ervaring opgedaan met zelfbouwprojecten. Het Steigereiland op IJburg is grotendeels door zelfbouw ontwikkeld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels