nieuws

Zenuwachtige rust op de markten

bouwbreed

Betonstaal kent al weken geen prijsverhogingen. Jezelf rijk rekenen heeft geen zin. De trend gaat omhoog en volgend jaar zullen de prijzen zeker 15 tot 10 procent hoger liggen. De opmars gaat met horten en stoten. Rust ook aan het front van de kunststoffen. Het materiaal PP werd zelfs een procentje goedkoper. De stabiliteit kan […]

Betonstaal kent al weken geen prijsverhogingen. Jezelf rijk rekenen heeft geen zin. De trend gaat omhoog en volgend jaar zullen de prijzen zeker 15 tot 10 procent hoger liggen. De opmars gaat met horten en stoten.

Rust ook aan het front van de kunststoffen. Het materiaal PP werd zelfs een procentje goedkoper. De stabiliteit kan niet anders zijn dan stilte voor de storm. Door de stijgende olieprijzen moeten immers de kunststoffen duurder worden. De vraag is momenteel ook best redelijk.

De non-ferrometalen werden iets goedkoper. De prijzen van koper en zink daalden respectievelijk met 2 en 1 procent. Lood bleef op zijn plek. Aluminium onttrok zich aan het algemene beeld en werd 2 procent duurder. De markten reageren erg zenuwachtig want de vraag daalt licht. Vergeleken met een jaar geleden liggen de prijzen 30 procent hoger.

Zand en grind blijven opmerkelijk stil. Bij de zuiderburen vallen kleine prijsverhogingen te signaleren. In België is de terugslag in de bouwproductie dan ook niet zo groot geweest als in Nederland.

De houtprijzen zijn een fractie gedaald. Zachthout werd 4 euro per kuub goedkoper, hardhout 6 euro. Niet zo verwonderlijk in de krampachtig naar herstel zoekende bouwmarkten. In Duitsland, waar de woningbouw duidelijk aantrekt, is het hout 3 procent duurder dan een jaar geleden.

(NBI)

Reageer op dit artikel