nieuws

Zelfstandigen krijgen geen aparte juridische status

bouwbreed Premium

Zzp’ers krijgen geen eigen juridische status als het aan minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. Dat zei hij woensdag in de Tweede kamer.

Een deel van de Tweede Kamer wil dat naast ondernemers en werknemers een derde categorie voor broodwinning komt. Zowel de VVD, de PvdA als de SP pleiten daarvoor. Ook veel zelfstandigen voelen daar wel voor. SP’er Paul Ulenbelt wil een onderscheid maken tussen een ondernemende zzp’er en een ‘proletarische zelfstandige’. Met deze laatste categorie wil hij werkers aanduiden die hun diensten ter beschikking stellen van een ondernemer. “Deze categorie mensen verdient niet veel. Je ziet het in de bouw veel.” Kamp heeft echter weinig oren naar zo’n extra categorie, in zijn ogen zijn zzp’ers gewoon reguliere ondernemers.

Verplicht

Het aantal zelfstandigen zonder personeel is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zij zijn echter een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. Veel van hen zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en sparen niet voor hun pensioen. De Tweede Kamer vreest dat veel van deze zelfstandigen daardoor later in de bijstand terecht zullen komen. Minister Kamp wil echter collectieve voorzieningen niet openstellen voor zzp’ers. Ulenbelt wijst op de oneerlijke concurrentie en schijnzelfstandigheid in de bouw. “Veel ‘zzp’ers werken niet voor reële tarieven, die moeten hoger.” Volgens hem kunnen verplichte verzekeringen zoals in de stucadoorsbranche al voor een verbetering zorgen.

Reageer op dit artikel