nieuws

Tweede Kamer dwingt Atsma tot maatregelen asbestverwijdering

bouwbreed Premium

Procedures en kosten van asbestverwijdering moeten aantrekkelijker worden. Daarvoor heeft de Tweede kamer gisteren een motie aangenomen.

Door de hoge kosten, de lange en meer complexe procedure kiezen veel particulieren voor het inhuren van een niet-professionele verwijderaar. Het CDA en de VVD willen daarom dat het Rijk met experts en gecertificeerde verwijderaars om de tafel gaat zitten. Zij moeten met voorstellen komen om legale verwijdering van asbest voor particulieren betaalbaarder en aantrekkelijker te maken. Ook heeft het parlement een motie aangenomen waardoor huurders gemeld moet worden dat een woning asbest bevat. “Bewoners kunnen bij klussen of verbouwingen onvoorbereid in aanraking komen met asbest, met alle risico’s vandien”, schrijven de indieners Marieke van der Werf (CDA) en Stientje van Veldhoven (D66). Daarnaast zorgt de Tweede Kamer ervoor dat voor ieder ziekenhuis een asbestinventarisatie wordt uitgevoerd. De indieners van de motie, eveneens CDA en D66, schrijven: “Aanwezigheid van asbest in een openbaar gebouw waar mensen juist komen om beter te worden is een onaanvaardbaar risico.”

Tweede Kamerleden Paulus Jansen (SP) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) stelden voor om asbest daken eerder te vervangen. Staatssecretaris Atsma (Milieu) wil deze per 2024 vervangen.

Echter, veel daken zijn al voor die tijd afgeschreven, schrijft Jansen. De emissie van asbest neemt in die gevallen sterk toe. Hun voorstel haalde het echter niet.

Reageer op dit artikel