nieuws

Straatmaker niet meer op de knieën

bouwbreed

Als het aan MBI De Steenmeesters uit Veghel ligt hoeven straatmakers niet meer op hun knieën. Het bedrijf heeft twee nieuwe mallen toegevoegd aan zijn Big Ber­tha, de grootste steenpers van Europa. Daarmee kunnen pakketten straatstenen in keperverband worden geproduceerd, waarbij de lagen naadloos op elkaar aansluiten. De straatmakers hoeven niet meer handmatig de ontbrekende […]

Als het aan MBI De Steenmeesters uit Veghel ligt hoeven straatmakers niet meer op hun knieën. Het bedrijf heeft twee nieuwe mallen toegevoegd aan zijn Big Ber­tha, de grootste steenpers van Europa. Daarmee kunnen pakketten straatstenen in keperverband worden geproduceerd, waarbij de lagen naadloos op elkaar aansluiten. De straatmakers hoeven niet meer handmatig de ontbrekende delen te bestraten. Volgens MBI De Steenmeesters leveren veel steenfabrieken hun pakketten in elleboogverband. De lagen kunnen weliswaar een kwartslag gedraaid worden, maar dan sluiten zij niet naadloos aan en moeten de straatmakers de overgangen met de hand dichtleggen. Volgens de Arbowet mogen straatmakers per dag maximaal 40 vierkante meter handmatig bestraten. Bovendien eist de Arbeidsinspectie sinds 2010 dat ook kleine oppervlakken (minder dan 1500 vierkante meter) machinaal worden bestraat. MBI De Steenmeesters lost deze problemen op met de nieuwe pakketten straatstenen in keperverband, zowel in kei- als in dikformaat.

Reageer op dit artikel