nieuws

Steigerwerk in hogere sferen

bouwbreed

HaarlemInmiddels al op flinke hoogte bouwen medewerkers van Dejo uit Hoevelaken de steigers op in de Sint-Bavokathedraal in Haarlem. Vanaf het tijdelijke bouwwerk nemen specialisten van het restauratie- en renovatiebedrijf Schakel & Schrale in de eerste fase van de renovatie van het monument het interieur onderhanden, waaronder het transept. Ook worden de komende twee jaar […]

HaarlemInmiddels al op flinke hoogte bouwen medewerkers van Dejo uit Hoevelaken de steigers op in de Sint-Bavokathedraal in Haarlem. Vanaf het tijdelijke bouwwerk nemen specialisten van het restauratie- en renovatiebedrijf Schakel & Schrale in de eerste fase van de renovatie van het monument het interieur onderhanden, waaronder het transept. Ook worden de komende twee jaar de koperen koepel, het glas-in-lood en het metselwerk hersteld.

In de latere fasen (in totaal vijf, verdeeld over zes jaar) staan onder andere het koor, het schip en de torens op het programma. Onderdeel van de eerste fase vormt tevens de uitbreiding van de crypte, de ruimte onder de kerk, en de inrichting ervan als kathedraalmuseum. De bestaande ruimte wordt hiervoor verder uitgegraven en voorzien van een betonnen vloer.

Voor uitvoering van de eerste fase van de restauratie is

4 miljoen euro beschikbaar, het totale project vergt een investering van circa 26 miljoen euro. Bijzonder onderdeel van het renovatieplan is de ontwikkeling van een klimaatbeheersingssysteem. Hiervoor is een prijsvraag uitgeschreven onder de titel Holy Warming.

Foto: United Photos/Toussaint Kluiters; tekst: Jan Sint Nicolaas

Reageer op dit artikel