nieuws

Starter kan redder van woningmarkt zijn

bouwbreed

De sleutel voor het herstel van de woningmarkt ligt bij starters, stelt Wegwijs Kenniscentrum in zijn Reddingsplan Woningmarkt. Een starter zorgt voor gemiddeld 4,3 verkopen. Doordat starters nauwelijks meer een woning kunnen kopen, zakt de hele verkoopketen in. Overheid, makelaars, banken, hypotheekadviseurs en notarissen moeten samen de starter te hulp schieten. De kosten koper voor […]

De sleutel voor het herstel van de woningmarkt ligt bij starters, stelt Wegwijs Kenniscentrum in zijn Reddingsplan Woningmarkt.

Een starter zorgt voor gemiddeld 4,3 verkopen. Doordat starters nauwelijks meer een woning kunnen kopen, zakt de hele verkoopketen in. Overheid, makelaars, banken, hypotheekadviseurs en notarissen moeten samen de starter te hulp schieten. De kosten koper voor deze groep kopers kunnen dan dalen van circa 10 procent naar slechts 1,5 procent.

De overdrachtsbelasting is met 6 procent de grootste post waarin voor starters gehakt moet worden. Maar de overige partijen strijken met de resterende 4 procent ook een flink bedrag op. Dat moet omlaag, volgens Wegwijs Kenniscentrum. Tegenover de op te geven inkomsten van de kosten koper, staan extra opbrengsten uit het hogere aantal woningtransacties.

Reageer op dit artikel