nieuws

Staalvezelbeton gaat gewapend beton vervangen

bouwbreed

De traditionele wapening van stalen staven in beton verdwijnt. Hij wordt vervangen door staalvezels, die grote voordelen bieden. De behoefte aan rekenregels voor en kwaliteitsborging van staalvezelbeton is urgent.

“Voor staalvezelbeton is eenderde minder staal nodig en een kwart minder energie dan voor gewapend beton. De carbon footprint is kleiner. En met staalvezels vraagt de productie minder tijd, minder logistiek en opslag, minder administratie en productcontroles. Je doseert de staalvezels en je bent klaar”, zei N. Nieuweboer, betontechnoloog en bedrijfskundige bij Fiber Beton in Zaandam. Nieuweboer. 

Wat hoogleraar Joost Walraven van de faculteit civiele techniek en geowetenschappen van de TU Delft betreft hoeft het wapeningsstaal niet helemaal in de ban. “De combinatie van staven en vezels heeft een synergetisch, elkaar versterkend effect.”

Reageer op dit artikel