nieuws

Rijplaten Collectief Nederland aanjager FIOD-onderzoek naar diefstallen

bouwbreed

Rijplaten Collectief Nederland (RCN) is één van de aanjagers van het fraudeonderzoek van de politie, FIOD en belastingdienst. De bij de organisatie aangesloten verhuurbedrijven zijn voor circa 100.000 euro gedupeerd.

Dat zegt een privérechercheur die namens het collectief aangifte deed. Om hoeveel gevallen het gaat en welke bedrijven verdacht zijn wil hij hangende het onderzoek niet vertellen. RCN is een samenwerkingsverband van alle grote verhuurders van stalen rijplaten in Nederland. De organisatie werd opgericht om diefstal van rijplaten ‘uit te bannen en te voorkomen’. “Een aantal bij RCN aangesloten ondernemingen is grote partijen rijplaten kwijt. Het gaat in totaal om ongeveer 100.000 euro”, zegt hij. “Ik heb de diefstallen verzameld en aangifte gedaan bij het politiebureau in Hardenberg.” De rechercheur, die ‘wegens lopende zaken’ niet bij naam genoemd wil worden, behartigt ook de belangen van enkele containerverhuurders. “Zij missen zo’n 30.000 euro aan containers.”

Onder meer naar aanleiding van de aangifte van de privérechercheur deed de politie maandag doorzoekingen in zes panden in Drenthe en Overijssel. De invallen zijn onderdeel van een onderzoek naar faillissementsfraude, belastingfraude en pay-rollfraude van de politie, FIOD en belastingdienst. Om welke bedragen het gaat is niet bekendgemaakt. Politiewoordvoerder Dirk Neef spreekt echter van een ‘vrij omvangrijk fraudeonderzoek’. “Het gaat om aanmerkelijke bedragen. Ik weet niet precies hoeveel. Daar hebben we nu eenvoudigweg nog geen zicht op.” Momenteel worden zestien bouwgerelateerde bedrijven als verdacht aangemerkt. Daarnaast heeft de politie nog enkele tientallen ondernemingen in beeld.

Geraffineerd

De personen en bedrijven waartegen aangifte is gedaan, zijn volgens de privérechercheur ‘op grote schaal’ actief. “Ze gaan op geraffineerde wijze te werk. De rijplaten en containers worden afgeleverd en vervolgens verplaatst naar een andere locatie.” Waar de spullen vervolgens heen gaan, weet de onderzoeker niet. “Waarschijnlijk worden ze doorverkocht.”

Reageer op dit artikel