nieuws

Productiewijze geeft geluidsscherm grote vrijheid in vorm en kleur

bouwbreed Premium

Langs de A12 tussen Utrecht en Veenendaal komen volledig recyclebare geluidsschermen van houtvezelcement. De panelen worden vervaardigd van prefab geluidsabsorberende elementen van Oostenrijkse makelij. Deze productiewijze biedt een grote vrijheid in vormgeving en kleur.

Het gaat om circa 10.000 vierkante meter geluidsscherm. Het duurzame geluidsscherm onderscheidt zich volgens producent Betonson vooral door de productiewijze. “Doorgaans worden houtvezelcementplaten nat-in-nat vervaardigd. We maken hier gebruik van prefab geluidabsorberende houtvezelelementen die in het betonelement worden opgenomen. Deze productiewijze biedt een grote ontwerpvrijheid in zowel vorm als kleur” aldus een woordvoerder van de leverancier.

Langs de A12 krijgt het zogeheten Faseton-scherm zijn eerste Nederlandse toepassing. De toegepaste geluids­absorperende elementen zijn afkomstig van het Oostenrijkse Rieder. Het gaat om blokjes met een standaardafmeting van 25 bij 25 centimeter. De 4 centimeter dikke elementen worden in de fabriek aan één zijde van het constructieve beton aangebracht.

De schermen voldoen aan de gestelde geluidseis van 5 decibel. Afhankelijk van vormgeving en dikte is een geluidsabsorptie van maximaal 20 decibel haalbaar. Bovendien zijn de schermen ook brandwerend te maken. Betonson werkt momenteel aan de engineering van de (grijskleurige) panelen van grofweg 6 bij 1 meter voor het door Rijkswaterstaat ontwikkelde modulaire scherm. De producent verwacht in juni met de productie aan te vangen. De eerste elementen kunnen dit najaar worden geplaatst.

Recyclebaar

Het duurzame houtvezelcementscherm is volledig recyclebaar en heeft het internationale Natureplus-kwaliteitslabel. Het bouwmateriaal is milieusparend en onschadelijk voor de menselijke gezondheid. Het hout voor de houtsnippers komt uit speciale productiebossen.

Faseton-schermen hebben een levensduur van minstens 40 jaar en staan al jaren succesvol langs grote Europese snel- en spoorwegen. De schermen behouden hun bijzondere vorm en structuur gedurende de hele levensduur. Bijkomend voordeel van het materiaal is dat de structuur ontmoedigend werkt op graffiti-spuiters.

Betonson levert voor het wegproject naast de houtvezelcementschermen ook 20.000 vierkante meter reflecterend geluidsscherm en 21 bruggen en viaducten. Het project A12 Utrecht-Veenendaal is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt hierin versneld dertig hardnekkige knelpunten op de Nederlandse wegen aan. De uitvoering is in handen van de BAM Groep.

Reageer op dit artikel