nieuws

Politie-inval bij bedrijven uit de bouw

bouwbreed Premium

De politie van Drenthe is een grootschalig fraudeonderzoek gestart naar een netwerk van zestien bouwgerelateerde bedrijven. De ondernemingen worden verdacht van onder meer faillissementsfraude, payrollfraude en belastingontduiking.

In verband met het onderzoek zijn maandag twee bedrijfspanden en vier woningen in Dedemsvaart, Erm, Klazienaveen en Zwartemeer doorzocht. Behalve computers en administratie zijn een kopieerapparaat, drie personenauto’s, een autoambulance en een aanhangwagen in beslag genomen. Personen zijn niet aangehouden bij gecombineerde actie van de politie, de Fiod en de Belastingdienst.

Gedupeerde bedrijven noemen Isto Projectontwikkeling uit Dedemsvaart als een van de verdachte bedrijven. De onderneming zou onder meer bij bouwmaterialenleveranciers rijplaten, containers en staalmatten hebben besteld, maar de facturen nooit hebben betaald.

Woordvoerder Dirk Neef van de politie Drenthe wil bevestigen noch ontkennen dat Isto tot de groep verdachten behoort. Het bedrijf was gisteren zelf niet bereikbaar voor commentaar. Neef wil wel kwijt dat de zestien bedrijven die de politie op de korrel heeft, alle hoofdzakelijk actief zijn of waren in de bouwsector. “Ik sluit niet uit dat het aantal verdachten zal toenemen. We hebben nu enkele tientallen bedrijven in beeld.”

Aangiften

Aanleiding voor het politieonderzoek zijn aangiften van enkele leveranciers van bouwmaterialen, aldus Neef. “Zij hebben materialen geleverd, maar geen betaling ontvangen. Vervolgens bleek dat er geen geld meer was te halen, omdat dat door frauduleuze handelingen was weggemoffeld.”

Onder de gedupeerden bevinden zich ook administratiekantoren die namens de verdachte ondernemingen salarissen hebben uitbetaald, maar dat geld nooit terug hebben gekregen. Volgens Neef zal de politie zich komende tijd buigen over de in beslag genomen administratie en de digitale bestanden. Ook zullen de mensen achter de ondernemingen worden gehoord.

Reageer op dit artikel