nieuws

Loon struikelblok bij cao kleinmetaal

bouwbreed

De onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst in de kleinmetaal zijn stukgelopen op de loonparagraaf.

Bedoeling was deze week tot een akkoord te komen, maar woensdag kort voor middernacht werd duidelijk dat de kloof tussen het loonbod van werkgeversfederatie FWM en dat van de vakbonden onoverbrugbaar groot was.

FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen eisen een loonsverhoging van twee keer 2,5 procent over een periode van twee jaar. Werkgevers willen niet verder gaan dan 1,75 procent per jaar.

De bonden zijn bereid te zakken tot 2 procent per jaar, maar eist in dat geval wel gelijk loon bij gelijk werk voor uitzendkrachten, meer instroom van Wajongers en afschaffing van de jeugdschalen.

“Het is de werkgevers niet gelukt met constructieve voorstellen te komen”, reageert bestuurder Jan Berghuis van FNV Bondgenoten. “Het is een veel te mager loonbod en verder niets. Bovendien willen ze verslechteringen doorvoeren als het beperken van seniorendagen en het invoeren van de zaterdag als gewone werkdag. Hiermee maak je de sector niet aantrekkelijk.”

Volgens FWM is het noodzakelijk de salarisverhogingen te beperken omdat een groot aantal ondernemingen nog altijd kampt met de gevolgen van de economische crisis. Installateurs en isolatiebedrijven hebben het werkaanbod sterk zien teruglopen. Bovendien staan hun rendementen onder druk, aldus de werkgeversfederatie.

Acties

Onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen vindt dat FWM met zijn houding aanstuurt op onrust in de sector, die 330.000 werknemers telt. “Ze blijven ver weg van een reëel cao-bod. Met dit als voorlopig eindresultaat durf ik acties niet uit te sluiten”, aldus Hietkamp. “Ik weet dat mijn achterban graag een nieuwe cao wil, maar die moet dan wel redelijk zijn qua inhoud.”

Partijen wagen aanstaande woensdag een nieuwe poging om uit de impasse te komen. De tussenliggende tijd gebruiken ze om hun achterban opnieuw te raadplegen.

Reageer op dit artikel