nieuws

Inkomen burgers daalt met 1,4 procent

bouwbreed Premium

Huishoudens hebben vorig jaar minder geld opzij kunnen leggen voor de aankoop van een woning. Het reëel besteedbare inkomen daalde met 1,4 procent.

De effecten van de crisis beginnen nu pas voelbaar te worden in de portemonnee van de burgers. De sterke toename van met name de zorgpremies tikt hard aan. In 2006 nam het besteedbare inkomen nog met 3,9 procent toe. Ook 2007 zat in de plus: 2,7 procent.

In het eerste crisisjaar 2008 registreert het Centraal Bureau een kleine daling van 0,1 procent, gevolgd door een bescheiden opleving van 0,2 procent in 2009. Geschrokken door de sombere financiële vooruitzichten trapten de burgers in 2009 op de rem en beperkten hun uitgaven met 2,5 procent. Vorig jaar nam – ondanks de geringere inkomsten -–het optimisme weer toe en stegen de reële consumptieve bestedingen met 0,4 procent.

President van de Nederlandse Bank Nout Wellink waarschuwt voor een te groot optimisme. Een onzekere factor van belang vormt de slechte financiële huishouding in eurolanden als Griekenland, Portugal en Ierland.

Saoedi-Arabië

Bovendien valt nauwelijk te voorspellen hoe de onrust in de Arabische landen zich zal ontwikkelen. Vooral als de stabiliteit van Saoedi-Arabië in het geding komt, zullen de markten voor grondstoffen en financiële producten heftig reageren, met alle gevolgen van dien.

Het financiële vermogen van de Nederlandse huishoudens nam vorig jaar toe tot 85 miljard euro. Binnen twee jaar is de terugslag door de financiële crisis vrijwel goedgemaakt. Hoewel talrijke huishoudens gretig aandelen van de hand deden, kwam de waarde van de pakketten toch 13 miljard euro hoger te liggen door het herstel van de beurzen.

De winst van het bedrijfsleven (de financiële instellingen buiten beschouwing gelaten) steeg vorig jaar met 80 miljard tot het niveau van 109 miljard euro. De groei komt voor een belangrijk deel uit buitenlandse dochterbedrijven. De nettowinst vertienvoudigde tot 83 miljard euro.

Door stevige marges aan te houden steeg de winst van de banken fors naar 10,1 miljard euro. In 2008 werd nog een verlies geleden van 5.4 miljard euro.

Reageer op dit artikel