nieuws

Hijsloods zet het weer buitenspel

bouwbreed

Hijsloods zet het weer buitenspel

Binnen een loods die elke week een verdieping omhoog klimt bouwen BAM en Ballast Nedam een 120 meter hoge kantoortoren voor het nieuwe Erasmus Medisch Centrum.

Het gevaarte is doorwerktent en hijskraan tegelijk. De hijsloods is vijftien weken actief en heeft vijftien verdiepingen gerealiseerd. Er kan onder alle omstandigheden worden doorgewerkt. Zelfs bij windkracht 8 kon de geïntegreerde kraan de 40 ton zware sandwichelementen omhoog takelen aangezien dat netjes in de luwte van de toren kon gebeuren. “Bij de laagbouw-delen van het omvangrijke nieuwbouwproject lagen de torenkranen er op dat moment allang uit”, vertelt project-directeur Fred Reurings. Het idee van een hijsloods is niet hagelnieuw. De torens van Nationiale Nederlanden in Rotterdam werden op een soortgelijke manier gebouwd, al werden daar veel minder zware geveldelen toegepast. De Boer Civiele Technieken bouwde en engineerde de hal, die wekelijks met vier vijzels een verdieping omhoog klimt. De medewerkers hebben volgens Reurings nauwelijks een idee op welke hoogte ze werken.

In feite bouwde De Boer volgens Reurings een complete fabriek die na afloop zo een tweede leven tegemoet kan op een willekeurig bedrijventerrein ergens in Nederland. De twee bovenloopkranen die in feite de torenkraan vervangen, kunnen daarbij ook hun nut bewijzen. Maar Reurings sluit niet uit dat BAM, Ballast en De Boer de hijsloods nog een keer in proberen te zetten bij een ander hoogbouwproject.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels