nieuws

Het rommelt in de staalmarkt

bouwbreed Premium

De beton- en bouwstaalprijzen zijn weinig veranderd, maar het rommelt in de staalmarkt. De prijs van ruwstaal daalde deze week met vijf dollar. Op de lange termijn wordt echter weer een lichte stijging verwacht. De non-ferro metalen daalden licht in prijs, mede door afnemende volumes. Dat terwijl er een stijging verwacht was. Koper daalde met […]

De beton- en bouwstaalprijzen zijn weinig veranderd, maar het rommelt in de staalmarkt. De prijs van ruwstaal daalde deze week met vijf dollar. Op de lange termijn wordt echter weer een lichte stijging verwacht.

De non-ferro metalen daalden licht in prijs, mede door afnemende volumes. Dat terwijl er een stijging verwacht was. Koper daalde met 0,3 procent, lood met 0,7 procent en aluminium met 1 procent. De komende drie á vier maanden moet echter rekening gehouden worden met een prijsstijging. Voornamelijk de zink- en koperprijzen zitten in de lift.

De prijzen van PVC, HDPE en PP zijn gelijk gebleven. Ook hier ligt een stijging in de lijn der verwachting. De olieprijzen zijn hiervan de belangrijkste oorzaak. Zo zien we dat producten van kunststof steeds duurder worden. Daartegenover staat de daling van de hoeveelheden kunststof die de bouwsector afneemt. Het is echter moeilijk om daar inzicht in te krijgen, want indicatoren zijn schaars.

Zachthout en hardhout bleven ook hangen deze week. Het valt opnieuw op dat de Amerikaanse markt het erg moeilijk heeft en dat de prijzen daar erg onder druk staan. Uit de maandelijkse telefoongesprekken met de handelaren, blijkt grote bezorgdheid over de nabije toekomst en de traag oplopende orders. Ook de zand- en grindprijzen hebben te lijden onder de afnemende orders. Dit jaar zal het aantal bestellingen afkomstig uit de gww nog eens met 3 procent afnemen ten opzichte van vorig jaar.

(NBI)

Reageer op dit artikel