nieuws

‘Het bijzondere zit in de spoed van de voldraad’

bouwbreed

‘Voldraadschroef met samentrekeffect‘ noemt Ulrich Hettich de nieuwe schroef die hij ontwikkelde voor Heco. De fabrikant uit het Duitse Schramberg levert deze Unix vanaf heden in een ‘bouwbreed‘ assortiment. Heco mag er ook het SKH-keurmerk voor voeren.

“Het bijzondere zit in de spoed van de voldraad“, zegt Hettich die de ‘voldraadschroef met samentrekeffect‘ ontwikkelde met Hans-Joachim Blaß van het instituut voor houtbouw en bouwconstructies in Karlsruhe. “Die wordt gestaag kleiner in het middendeel van de schroef. In het achterste deel is de spoed kleiner dan bij de punt. Zo ontstaat het samentrekeffect; houten bouwdelen worden ondanks de voldraad zonder kans op splijten tegen elkaar getrokken.“ De Unix zorgt op die manier voor een gelijkmatige verdeling van de trekspanning in een houtverbinding. Een Unix van 5 millimeter diameter weerstaat bij een aanbouwdeel van 45 millimeter dik een trekkracht van 2655 newton. Een vergelijkbare deeldraadschroef komt volgens Heco tot 1223 newton.

In de literatuur zijn wel wat ideeën te vinden om het probleem op te lossen van een ongelijke verdeling van de trekspanning, vertelt Hettich. Deze alternatieven zijn voor zover hij weet nog niet in de praktijk uitgeprobeerd. Tussen de ontwikkeling en de productie van de schroef zitten ruim tien jaar. “Het duurde ruim twee jaar voordat uit de theorie een praktisch uitvoerbaar ontwerp kon worden afgeleid“, zegt Hettich. Patentkwesties namen eveneens twee jaar in beslag, net als de ontwikkeling van het product Heco-Unix. “Momenteel zijn we de enige die een ‘voldraadschroef met samentrekeffect‘ aanbieden als handelsproduct. Voor zover we weten is de concurrentie ook nog niet bezig met vergelijkbare producten.“ Schroeven die op een andere manier hetzelfde effect teweegbrengen zijn er naar Hettich weet ook (nog) niet.

Schroevenstaal

Heco maakt de Unix zelf uit het gangbare ‘schroevenstaal‘. Dat gebeurt in één arbeidsgang met Heco’s bestaande machines. “Die hoefden niet aangepast, maar de schroef vergde wel de ontwikkeling van specifieke gereedschappen“, vertelt Hettich. Heco maakt die zelf. Niet in de laatste plaats om specifieke productiekennis niet uit handen te hoeven geven. Tegelijk kan de fabrikant sneller beginnen met produceren.

Op die manier hoopt Heco plagiaat voor te blijven. “In onze branche is dat een groot probleem“, vindt Hettich. Wet en regel helpen dat probleem te verminderen. “Gebruikers kunnen daaraan meehelpen door een merkproduct te kiezen in plaats van een naamloze exportschroef. Namaak is altijd van mindere kwaliteit omdat het gemaakt is zonder de expertise die aan de productie vooraf is gegaan. De kwaliteit is ook niet gegarandeerd omdat de fabrikant vaak niet bekend is en er ook geen duidelijkheid is over het gebruikte materiaal.“

Patenten zijn in Hettichs uitleg essentieel en hebben een grotere bestendigheid dan vaak gedacht. “Het is niet automatisch zo dat er maar weinig aan een product hoeft te veranderen om onder een patent uit te komen. Hoe beter een innovatie wordt omschreven hoe moeilijker het wordt om dat specifieke kenmerk na te maken.“

Bestendigheid

Hoe meer patenten in een bepaald vakgebied zijn verleend hoe nauwer de omschrijving van een patent luistert. De ervaring van een patentjurist bepaalt in Hettichs woorden mede de bestendigheid van een patent, net als de gedetailleerdheid waarmee de fabrikant het ontwerp uitlegt aan een patentjurist om tot een sluitende omschrijving te kunnen komen.

Daarmee hebben Heco’s directe concurrenten Würth en Fischer voorlopig het nakijken. Beide bedrijven laten weten geen vergelijkbare schroeven te hebben in het assortiment.

Reageer op dit artikel