nieuws

Duurzaam geen eis bij aanbesteding

bouwbreed Premium

Duurzaamheid bij aanbesteden wordt niet wettelijk vastgelegd. Dat zegde minister Verhagen (economische zaken) gisteren toe aan de Tweede Kamer. Onder meer VVD-kamerlid Erik Ziengs drong er bij de minister op aan dat duurzaamheid niet in de wet wordt vastgelegd. “Duurzaam inkopen is vooral duur, blijkt uit het onderzoek van Alctal. Het kost al snel 500 […]

Duurzaamheid bij aanbesteden wordt niet wettelijk vastgelegd. Dat zegde minister Verhagen (economische zaken) gisteren toe aan de Tweede Kamer.

Onder meer VVD-kamerlid Erik Ziengs drong er bij de minister op aan dat duurzaamheid niet in de wet wordt vastgelegd. “Duurzaam inkopen is vooral duur, blijkt uit het onderzoek van Alctal. Het kost al snel 500 miljoen euro per jaar.” Hij wijst op de beperkte resultaten die het duurzaam inkoopbeleid hebben gehad, volgens het Alctal-onderzoek Ook onder meer Jhim van Bemmel (PVV) en Kees Verhoeven (D66) pleitten ervoor de duurzaamheid niet te verplichten. “Het is wenselijk als bedrijven voldoen aan duurzaamheidseisen”, reageerde de minister, “maar dat moet niet zover gaan dat bedrijven belemmerd worden.”

Midden- en kleinbedrijf

Over het algemeen was de Tweede Kamer te spreken over zowel de wijzigingsvoorstellen van Verhagen als de kabinetsreactie op nieuwe Europese aanbestedingsregels. Minister en parlement waren eensgezind dat het mkb goede toegang moet hebben tot overheidsopdrachten. Ook het voornemen van de minister om bij Europa te pleiten voor hogere drempelbedragen voor Europese aanbestedingen kreeg brede steun. Verhagen wil de drempels voor diensten en leveringen minstens twee keer zo hoog hebben.

Expertiseplatform

De minister kon tijdens het debat ook een paar ‘cadeautjes’ uitdelen. Zo drongen meerdere Kamerleden aan op een systeem waarin bedrijven hun aanbestedingsgegevens centraal opslaan om zo deelname aan aanbestedingen te vereenvoudigen. Aangezien een dergelijke functie bij Tenderned momenteel al ontwikkeld wordt, kon de minister dit makkelijk toezeggen.

Ook het verzoek van de Kamer om een expertiseplatform waar bedrijven terecht kunnen voor advies was makkelijk ingewilligd. Verhagen kondigt in zijn wijzigingsvoorstel zelf ook al een dergelijk expertplatform aan.

“Ik sta aan de kant van de ondernemer”, zei Verhagen. Dat hij daarmee op andere vlakken geen vrienden maakt, blijkt uit een reactie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op zijn wijzigingsvoorstellen. De gemeentelijke vertegenwoordiger ziet weinig heil in de aanpassingen van Verhagen. Zo vindt de organisatie onder meer de evaluatietermijn van 2 jaar te kort. Ook stelt de VNG dat de voorstellen van Verhagen het wantrouwen tussen partijen juist voeden in plaats van verminderen.

Reageer op dit artikel