nieuws

De onlogica

bouwbreed Premium

Nederland wil dolgraag dat de Europese Unie het beleid voor innovaties inricht zoals ons land dat doet. Behalve arrogant is dat ook onlogisch. Innovatiebeleid wordt al sinds jaar en dag door politici fors met de mond beleden, maar intussen dreigt ons land het domste jongetje van de klas te worden. Heel vilein kun je dan […]

Nederland wil dolgraag dat de Europese Unie het beleid voor innovaties inricht zoals ons land dat doet. Behalve arrogant is dat ook onlogisch.

Innovatiebeleid wordt al sinds jaar en dag door politici fors met de mond beleden, maar intussen dreigt ons land het domste jongetje van de klas te worden. Heel vilein kun je dan zeggen dat de opzet van het kabinet is om de rest van Europa net zo dom te maken, dan vallen we tenminste niet meer op.

Feit is dat landen zo’n 3 procent van het bruto nationaal product uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. Noch publiek noch privaat en ook niet bij elkaar opgeteld haalt Nederland dat. De onlogica regeert derhalve.

De basis van onze democratie kan toch zeker de rechtsstaat met zijn scheiding van machten worden genoemd. Vooral de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is een groot goed dat moet worden gekoesterd.

Op een enkele civiele rechter in de Chipshol-zaken na doen de rechters hun werk naar eer en geweten, gesteund door een gedegen juridische kennis die voor gewone stervelingen nauwelijks te begrijpen is, maar toch. Wie is dan de verdachte Geert W. om inmiddels stelselmatig via tweetszijn ongenoegen te uiten over de rechterlijke macht als die hem zijn zin niet geeft. Daarmee ondergraaft een politicus de rechtsstaat.

Dat hij dat doet is nog niet eens het meest opmerkelijke. Dat niemand dat door schijnt te hebben, de media er niet bovenop spingen, er geen Kamervragen over worden gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie is curieus en zelfs beangstigend. W. graaft aan de wortels van onze democratie en iedereen laat het toe. Ook hier regeert de onlogica.

De regeringspartijen hebben inmiddels laten weten het lage btw-tarief voor de bouw wel in stand te willen houden, maar dit niet te kunnen omdat het 100 miljoen euro kost. Wederom een staaltje van rekenkundig onbenul. Iedereen weet dat welk percentage je ook los laat op het cijfer 0, het resultaat nul is. Hoe kun je dan uitkomen op 100 miljoen, vraagt een rechtgeaard cijferkundige zich dan af.

Neem dan de bouw, daar gaat het heel anders. De Aannemersfederatie Nederland heeft al tijden geleden gepleit voor modernisering en flexibilisering van de bouw-cao. Bouwend Nederland schaart zich daarachter. Een plek voor de AFNL aan de onderhandelingstafel is nu logisch.

Reageer op dit artikel