nieuws

Besix boekt winst van 83 miljoen

bouwbreed

Besix heeft vorig jaar ondanks een omzetdaling een recordwinst van 83 miljoen euro in de boeken kunnen bijschrijven. Dat heeft het grootste bouwconcern van België gisteren bekendgemaakt. Besix zag de nettowinst met bijna een kwart stijgen. Dat leverde de aannemer niet alleen de hoogste winst ooit op, maar ook een recordmarge van 4,6 procent. De […]

Besix heeft vorig jaar ondanks een omzetdaling een recordwinst van 83 miljoen euro in de boeken kunnen bijschrijven.

Dat heeft het grootste bouwconcern van België gisteren bekendgemaakt. Besix zag de nettowinst met bijna een kwart stijgen. Dat leverde de aannemer niet alleen de hoogste winst ooit op, maar ook een recordmarge van 4,6 procent.

De directie van Besix wijt de uitstekende resultaten vooral aan “de langlopende contracten, binnengehaald vóór de crisis”. Diezelfde crisis bezorgde de bouwonderneming afgelopen jaar overigens wel een omzetdaling. De opbrengsten zakten met 6,5 procent tot 1,8 miljard.

Een derde van zijn omzet haalde Besix uit eigen land, waar het actief is met verschillende regionale bouwbedrijven. De grootste bijdrage aan de omzet kwam echter opnieuw uit de Golfregio. In Dubai liep de productie weliswaar fors terug, maar die daling kon “grotendeels” worden gecompenseerd door activiteiten in naastliggende emiraten, aldus Besix.

Veel hinder van de onlusten in de Arabische landen ondervond het bedrijf niet. De bouw van een viaduct in Bahrein verloopt “in een moeilijke omgeving”, maar heeft geen vertraging opgelopen. De aanleg van een waterinlaat in Egypte werd een week stilgelegd, maar kon daarna zonder problemen weer worden hervat.

In Nederland is Besix onder meer betrokken bij grote projecten als de Tweede Coentunnel en het nieuwe stationsgebouw van Utrecht Centraal. Besix maakte duidelijk veel te verwachten van het lopende jaar, maar gaf geen concrete winst- en omzetprognose af. De orderportefeuille, die aan het begin van het jaar 3,1 miljard euro aan opdrachten bevatte, moet het bedrijf in staat stellen volgend jaar opnieuw mooie cijfers te presenteren.

Kaspositie

De directie sluit overnames niet uit. Besix beschikt naar eigen zeggen over een “indrukwekkend positieve kaspositie”. De laatste overname dateert van juli vorig jaar. Toen kocht de bouwgroep Parkbeheer, een van de leidende Belgische uitbaters van parkeergarages. Besix is voornemens om deze activiteiten verder uit te breiden, in zowel België als daar buiten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels