nieuws

Beleggers noodgedwongen naar verhuur woningen

bouwbreed

De interesse van beleggers in de particuliere huurmarkt herleeft. Behalve voor de verkoop aan particulieren schaffen ze ook weer woningen aan om te blijven verhuren.

DTZ Zadelhoff ziet deze ontwikkeling vooral als een gevolg van het vastlopen van hun uitpondstrategieën. Die komen erop neer dat ze eerst een flinke tijd inkomsten verwerven uit de verhuur. In die periode stijgt de waarde van de woning, die te gelde wordt gemaakt als een huurder vertrekt.

Deze strategie loopt spaak nu het aantal te koop staande voormalige huurwoningen te groot is geworden ten opzichte van de verminderde vraag.

Samen investeerden de beleggers 1 miljard euro in huurcomplexen. Daarvan namen particuliere beleggers het grootste deel voor hun rekening. Institutionele beleggers richtten zich vooral op nieuwbouw. Zij kochten vorig jaar voor 160 miljoen euro aan huurwoningen waarvan 80 procent nieuwbouw. Particuliere beleggers kochten vooral appartementencomplexen uit de jaren zeventig en tachtig in de Randstad. Vaak met woninghuren van tussen de 600 en 800 euro per maand.

De totale woninginvestering door beleggers vorig jaar van 1 miljard is niet uitzonderlijk, weet Ruben Smulders, adjunct-directeur bij DTZ Zadelhoff. Het was nog altijd 100 miljoen euro minder dan in 2009. Bijzonder is, ziet hij, dat ze de woningen die vrijkomen opnieuw in de verhuur brengen. Hij noemt het een opvallende kentering in de markt.

Aangemoedigd door de relatief sterk stijgende verkoopprijzen, wilden beleggers huurcomplexen lang hoofdzakelijk nog hebben om ze als individuele woningen aan particulieren te verkopen: het uitponden. Nu ziet Smulders de meeste beleggers dit nog maar mondjesmaat doen. Daarnaast verhuren ze veel woningen die door huuropzegging vrijkomen opnieuw. Positief nieuws voor het rendement daarbij is dat ze, zoals de vertegenwoordiger van de makelaarswereld signaleert, dan vaak een hoger tarief kunnen vragen dan de vertrokken huurder betaalde.

Prijzen

De prijzen die afgelopen jaar voor huurcomplexen werden neergeteld, varieerden sterk afhankelijk van de kwaliteit en de locatie. De bandbreedte lag tussen de 12 en 30 keer de jaarhuur en 55 tot 85 procent van de leegwaarde. Voor een modaal complex uit de jaren tachtig zag de makelaar gemiddeld 17,3 maal de jaarhuur neergeteld worden.

Reageer op dit artikel