nieuws

Vraaguitval van zand en grind

bouwbreed

De vraag naar zand en grind staat op een laag pitje. Herstel is niet in zicht. Daardoor is de kans groot dat het aantal leveranciers zal afnemen. Of heeft misschien iemand een andere mening? De prijzen van zand en grind zijn momenteel stabiel. Wel lopen de transportkosten op. Het dalende gebruik van metselzand heeft twee […]

De vraag naar zand en grind staat op een laag pitje. Herstel is niet in zicht. Daardoor is de kans groot dat het aantal leveranciers zal afnemen. Of heeft misschien iemand een andere mening?

De prijzen van zand en grind zijn momenteel stabiel. Wel lopen de transportkosten op. Het dalende gebruik van metselzand heeft twee oorzaken. Niet alleen neemt de bouwproductie af, ook de opkomst van een product als clickstenen heeft effect.

De afname van ophoogzand voor de infrabouwers staat zwaar onder druk. Het is maar afwachten of de vraag ooit weer op zijn oude niveau zal terugkeren. In hoog tempo gaan allerlei bouwplannen de vrieskist in.

Betonstaal is iets goedkoper geworden. Balkstaal bleef op zijn plek. Op de wereldmarkt werd ruw staal afgelopen twee weken 25 euro per ton duurder. De stijging zal voorlopig aanhouden.

Koper is 300 euro per ton duurder geworden. Aluminium, lood en zink stijgen minder hard.

De kunststoffen werden tot verrassing goedkoper. Vreemde zaak. De dalende vraag heeft blijkbaar een grotere invloed dan de stijgende grondstofprijs. Hout is een fractie goedkoper geworden.

(NBI)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels