nieuws

Vertraging voor spoedproject A1

bouwbreed

Minister Schultz mag nog niet beginnen met het verbreden van de A1 bij ‘t Gooi. Volgens de Raad van State heeft de minister haar huiswerk voor het spoedeisende project niet goed gedaan.

Om wegen snel te kunnen verbreden bedacht oud-minister Eurlings een Spoedwet. De wet maakt mogelijk dat een plannenmaker zoals minister Schultz zich mag baseren op gegevens die ouder zijn dan twee jaar. Er zit één addertje onder het gras: de oude cijfers moeten wel actueel zijn.

En juist op dat addertje lijkt de minister zich bij het verbredingsplan van de A1 te hebben verkeken, oordeelt de Raad van State in een tussenuitspraak. Schultz baseert zich namelijk op cijfers uit 2007 terwijl er na die tijd een verbreding van de A1/A27 plaatsvond.

De minister krijgt nu twaalf weken de tijd om die kritiek te weerleggen. Daarna neemt de Raad van State een definitief besluit.

Rijkswaterstaat kan nog niet inschatten of het oordeel van de hoogste bestuursrechter tot fikse vertraging van het wegenbouwproject leidt. “We zijn de uitspraak nog aan het bestuderen”, licht een woordvoerder toe.

Voorlopig heeft Schultz nog profijt van nieuwe regels die vorig jaar maart ingingen. Daardoor hoeft ze namelijk niet het hele besluitvormingsproces over te doen. “Maar het hangt er natuurlijk wel van af waar de minister nu mee komt. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken”, reageert een woordvoerster van de Raad van State. Ze benadrukt dat de minister deze ‘tweede kans’ met beide handen moet aangrijpen. “Theoretisch kan ze volgens mij nog een derde kans krijgen, maar op een gegeven moment is het klaar. Het besluit alsnog vernietigen? Ja dat kan zeker.”

Het aanleggen van spitsstroken op de A1 tussen Bussum en Eemnes is één van de dertig projecten die oud-minister Eurlings in versneld tempo wilde uitvoeren. “De vaart is er door deze tegenvaller zeker niet uit”, beklemtoont de woordvoerder van Rijkswaterstaat: “De schop van 25 projecten ging al de grond in en 10 daarvan zijn inmiddels ook afgerond. Gemiddeld zijn de verbredingen die al klaar zijn zelfs drie maanden eerder opgeleverd dan gepland.”

Reageer op dit artikel