nieuws

Unitbouw ook bij krachtige explosie overeind

bouwbreed

Unitbouw ook bij krachtige explosie overeind

Een explosiebestendig onderkomen met unitbouw is nog vrij uitzonderlijk. Voor het nieuwe onderkomen voor de contractors van de BP-raffinaderij in Rotterdam optimaliseerde De Meeuw Bouwsystemen de constructie van de standaardunits zodat ze aan de hoge veiligheidseisen voldoet. Omdat de fundering als contragewicht tegen de druk fungeert, is deze “behoorlijk heftig”.

Deze maand levert De Meeuw Bouwsystemen de explosiebestendige nieuwbouw (6000 vierkante meter) officieel op. Eind november begon de unitbouwer met het plaatsen van de in totaal 260 units waarin zes kantoorblokken, een kantine, lange verbindingsgang en twee kleed- en wasblokken zijn te onderscheiden. Volgens Mark van de Ven, Hoofd Techniek en Ontwikkeling, is het een niet alledaags project. “Dit zogeheten contractorgebouw is bestand tegen extreem hoge drukgolven die volgen op een explosie. Het complex is bestand tegen een kracht van 42 millibar en behoort daarmee tot een hoge klasse voor wat betreft brand- en explosiebestendig bouwen. Bij zo’n kracht moet je denken aan het tienvoudige van de hoogste windbelasting, ongeveer 8,5 kN/m2”, licht Van de Ven toe.

Overspanning

Om aan de strenge bouweisen te voldoen, gebruikt De Meeuw units van 3 bij 6 meter. De kleine overspanning is een voordeel bij explosiebestendig bouwen, meent Van de Ven.

“Bij een blast heb je te maken met een dubbele druk; de drukgolf komt aan en reflecteert. De kleine overspanning pakt hier gunstig uit omdat ze niet alleen voor extra stevigheid zorgt, maar ook voor een hoge veerstijfheid. De bewegingen in het gebouw kunnen daardoor in toom worden gehouden. Daarnaast zijn er geen extra voorzieningen nodig. Een traditioneel gebouw zou veel meer staal en of beton vergen.”

De standaardconstructie (betonnen vloer, stalen skelet, houten gevelelementen) zijn op een aantal punten geoptimaliseerd. Zo werden verbindingen verstevigd en is het glas op een bepaalde manier in de kozijnen geplaatst, namelijk als opdekkozijn. De drukgolf wordt door een verbeterde bevestiging van het dak opgevangen en ook de fundering is enigszins aangepast.

De krachten worden via de grond afgedragen. De fundering fungeert als het contragewicht tegen de druk en is, volgens Van de Ven, behoorlijk heftig.

“Omdat we niet onder maaiveld te werk mochten gaan, zijn we uiteindelijk gekomen op een bredere funderingssloof tot 4 meter en een grovere fundering met een dikte van circa 45 centimeter.” Ter vergelijking: standaard is een fundering 25 centimeter dik.

De Meeuw won de opdracht na selectie. “Een van de doorslaggevende factoren was dat we heel snel konden leveren en plaatsen. Van het eerste ontwerp tot en met de afwerking vergde slechts een half jaar. Tevens moesten we via metingen aantonen dat onze oplossing aan alle strenge eisen voldeed.”

Petrochemie

Vijftien jaar na de eerste explosiebestendige nieuwbouw wil de unitbouwer zich wat nadrukkelijker op de petrochemische sector richten. “Er bestaat toch altijd een kans dat er iets misgaat. Met de opgedane expertise denken we in dit specifieke segment een prominentere rol te kunnen spelen. Het realiseren van een explosiebestendig onderkomen met unitbouw is nu nog vrij uitzonderlijk. Een opdrachtgever krijgt een explosieveilig complex met de voordelen van unitbouw zoals snelheid en flexibiliteit.”

Reageer op dit artikel