nieuws

Smeltankers in cellenbeton in plaats van lijmnaad

bouwbreed

Op advies van bureau Peutz verbeterde fabrikant Xella de smeltankers voor zijn cellenbetonproducten die hij maakt onder de merknaam Hebel.

Smeltankers beperken de kans dat brand overslaat van één compartiment naar een ander.

De Hebel-compartimenten zijn opgebouwd uit brandwanden tussen stalen kolommen. De wanden zijn met smeltankers bevestigd aan het staal. Bij brand smelten de kunststof ankers en voorkomen dat kromtrekkende kolommen de wand omver trekken. Bureau Peutz heeft nu geadviseerd de smeltankers in het cellenbeton te bevestigen. Bij brand worden zij dan minder snel warm aan de kant waar het niet brandt.

Om die reden adviseert de fabrikant de smeltankers niet meer in de lijmnaad te monteren. “Lijm geleidt warmte goed, zodat de ankers aan de kant waar geen brand is toch kunnen smelten”, zegt adviseur Albert Kip van Xella. Cellenbeton daarentegen geleidt warmte slecht, waardoor de ankers langer in tact blijven. “Bij een brand blijven ankers die in 15 centimeter dik cellenbeton zijn ingekapseld minimaal 360 minuten behouden aan de niet-brandzijde.”

Gebruik

Smeltankers worden nogal eens verkeerd gebruikt, stelt Kip. “Niet-geteste toepassingen op betonwanden of stalen sandwichpanelen geven een slechter resultaat dan combinaties met cellenbeton.” In gewoon beton wordt een smeltanker aan de niet-brandzijde binnen 90 minuten warm, waardoor een betonwand helemaal los kan komen te staan.

Bij verankering in combinatie met stalen sandwichpanelen worden de smeltankers gemonteerd met stalen bouten. Die steken door de constructie heen. De smeltplaat aan de niet-brandzijde kan dan binnen een half uur bezwijken.

Fabrikant Xella zegt één van de weinige fabrikanten te zijn die smelt-ankers maakt voor cellenbetonproducten.

Reageer op dit artikel