nieuws

‘Onderaannemer te vaak dupe van faillissement’

bouwbreed Premium

Onderaannemers lijden te erg onder faillissementen van grotere bouwers. “We zouden eens goed naar de contracten moeten kijken”, zegt voorzitter Henk Klein Poelhuis van de Aannemersfederatie Nederland (AFNL).

 

Wettelijk gezien is er niets voor onderaannemers geregeld, constateert Klein Poelhuis. “Bij een faillissement komen eerst de banken en de Belastingdienst en dan pas de onderaannemer. Als de hoofdaannemer dan vervolgens door een grote bouwer wordt opgeslokt, moeten de onderaannemers verliezen slikken.”

De voorzitter beseft dat het lastig is om hier iets aan te doen. “Dan zou je iets aan de Faillissementswet moeten veranderen.” Hij heeft wel een andere, makkelijkere oplossing. “We zouden eens goed naar de contracten moeten kijken. Ik vraag me bijvoorbeeld af of het mogelijk is om alles eerste betaald te krijgen, voordat er iets geleverd wordt.”

Reageer op dit artikel