nieuws

Octrooi: Naar energielabel A met een prefab voorzetgevel

bouwbreed

Een prefab voorzetgevel op maat maakt het mogelijk oudere huizen beter te isoleren en vergemakkelijkt bovendien het aanpassen van de technische installaties.

Bij slecht geïsoleerde woningen met spouwmuren kunnen de spouwen worden volgespoten met isolatiemateriaal, “maar dat is relatief duur en de isolatiewaarde is niet erg hoog”.

“Bovendien schiet je er installatietechnisch niets mee op”, stelt architect Jan Wind. Ook het aan de binnenzijde isoleren vindt hij geen goede oplossing, “De bewoners moeten tijdelijk hun huis uit en het woonoppervlak wordt kleiner.”

De derde mogelijkheid is het ter plekke construeren van een isolatieschil om de woning, maar “in de praktijk is het aansluiten van die schil op kozijnen, goten en het maaiveld zo complex, dat zowel buiten als binnen uitgebreid aan de woning moet worden verbouwd”. En ook dan moeten de bewoners tijdelijk hun huis uit. “Het is allemaal tijdrovend en kostbaar”, aldus Wind.

De architect bedacht onder de naam Renerga Systems een snellere manier om een huis achteraf goed te isoleren en energetisch op te waarderen naar een A-label. De oplossing bestaat onder andere uit het binnen een dag plaatsen van prefab gevels tegen de bestaande gevels. Bij een huis met een spouwmuur is de aanpak als volgt: verwijder de niet-dragende buitenmuur tot 35 centimeter onder het maaiveld en plaats een verstelbare, dragende sokkel op de vrijgekomen buitenste funderingsmuur. (Bij een huis zonder spouwmuren worden de sokkels met speciale ankers aan de funderingsvoet vastgezet.) Meet met computergestuurde apparatuur de hoekpunten van de kozijnen in en de omtrek van het binnenspouwblad. Verwijder desgewenst de kozijnen om ze te vervangen door kozijnen in de voorzetgevel. Maak vervolgens aan de hand van de metingen op maat een prefab gevel bestaande uit een optionele leidingwand, een isolatiewand en een afwerkwand met gevelbekleding naar keuze. Verwijder eventuele dakpannen, meet het dakbeschot in en plaats een goed geïsoleerde renovatiedakplaat. Isoleer de beganegrondvloer aan de onderzijde. Plaats de voorzetgevel op de sokkels en zet het geheel vast.

De optionele leidingwand maakt het mogelijk om – bij het aanpassen van verwarming en ventilatie – nieuwe leidingen buitenom aan te leggen, zonder breekwerk binnenshuis. De complete renovatie kost volgens de uitvinder maximaal drie dagen per woning. Wind: “Dat inmeten van de gevels en het dak is zelfs voor rijtjeshuizen nodig, want in de traditionele bouw werd nooit gekeken op een millimeter meer of minder, waardoor alle huizen onderling afwijken.” Het architectenbureau verwacht binnen enkele maanden met aannemer Geveke Bouw uit Eelde te beginnen aan de renovatie van de eerste zes woningen.

Octrooinummer: NL2002795

Houder: Jan Wind Architecten & Bouwmanagement, Musselkanaal

Uitvinder: Jan Wind

Reageer op dit artikel