nieuws

Markt kan technieken nieuwe epc-norm niet toepassen

bouwbreed

Het normalisatie-instituut NEN publiceert de nieuwe epc-norm NEN 7120. Deze biedt extra mogelijkheden voor het behalen van de vereiste prestatie. Door het ontbreken van reken-software blijven die mogelijkheden echter onbenut.

“De normcommissie heeft de nieuwe norm op 18 maart vrijgegeven”, legt Dirk Breedveld, business unit manager van NEN-Bouw, uit. “Het duurt enkele weken tot publicatie en vanaf dat moment moet de markt met de nieuwe norm werken, met een gewenningsperiode van ten minste drie maanden.”

NEN 7120 volgt op de energieprestatiecoëfficient (epc) voor nieuwe woningen die op 1 januari is verlaagd van 0,8 naar 0,6. Door het uitblijven van de NEN-norm kon die prestatie alleen worden aangetoond op basis van de oude norm en met de bestaande software. De nieuwe norm bevat echter meer technieken, zoals warmteterugwinning, geavanceerde ventilatie, microwarmtekrachtkoppeling en een thermische schil om de lagere epc te halen. Die mogelijkheden blijven nu echter ongebruikt omdat de vereiste rekensoftware er nog niet is.

Lees hier meer over de problemen rond de invoering van de nieuwe epc-norm!

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels