nieuws

Interesse Heijmans in projecten Heddes

bouwbreed

Heijmans is met de curator van Heddes Bouwgroep in gesprek over de overname van projecten van de failliete aannemer. Dat heeft topman Gerrit Witzel gisteren gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers. Het Rosmalense bouwconcern heeft zijn vizier gericht op “een paar woningbouwprojecten” uit het orderboek van Heddes. “We zijn niet geïnteresseerd in lopende werken, […]

Heijmans is met de curator van Heddes Bouwgroep in gesprek over de overname van projecten van de failliete aannemer. Dat heeft topman Gerrit Witzel gisteren gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het Rosmalense bouwconcern heeft zijn vizier gericht op “een paar woningbouwprojecten” uit het orderboek van Heddes. “We zijn niet geïnteresseerd in lopende werken, vooral vanwege de risico’s die daar aankleven”, aldus Witzel. “Van projecten die nog niet zijn opgestart kunnen we goed inschatten of ze bij ons passen en of we ze succesvol kunnen uitvoeren.”

De bestuursvoorzitter benadrukte dat Heijmans niet in de race is om Heddes in te lijven. “Wij nemen geen failliete ondernemingen over.” Dinsdag werd bekend dat Ballast Nedam wel serieuze interesse heeft in Heddes. Mogelijk nog deze week wordt bekend of de overname rond komt.

Heijmans is – na twee verliesgevende jaren – financieel wel weer in staat om mee te doen aan een consolidatieslag in de bouwsector, aldus Witzel. De topman vraagt zich echter af of die op korte termijn zal plaatsvinden. “Wij volgen de markt zorgvuldig, maar vooralsnog lijkt er meer sprake van deconsolidatie. Kijk maar naar Strukton dat onlangs is overgenomen. Niet door een andere bouwer, maar door Oranjewoud, een ingenieursbureau.”

Uitgangspunt

Anders dan voorheen, jaagt het Brabantse bouwconcern geen omzetgroei meer na. De huidige omzet van ruim 2,6 miljard is het uitgangspunt voor komende jaren. Witzel: “Winst gaat bij ons voortaan boven volume. Projecten waar we geen winst op kunnen halen, hoeven we niet. Heijmans gaat niet mee in races tot op de bodem. In de schoonmaaksector hebben we gezien waar dat toe kan leiden. Klanten moeten bij ons komen omdat we kwaliteit leveren, niet omdat we de goedkoopste zijn.”

Door strenger te selecteren op projecten moet de winstmarge omhoog. Witzel wil bovendien het aantal opleverfouten in de woningbouw tot nul reduceren. In de wegenbouw moet de betrokkenheid bij complexe, integrale projecten het rendement stuwen. “Daar is voor ons onmiskenbaar veel toegevoegde waarde te leveren.”

Over de woningmarkt is de topman ronduit somber. Heijmans verkocht vorig jaar 1500 woningen. Dat zijn er weliswaar ruim 200 meer dan in het jaar ervoor, maar toch minder dan waarop was gehoopt. “In het laatste kwartaal van 2010 is de groei afgevlakt. Het is de vraag of het dit jaar beter wordt. De markt wordt tegengehouden door strenge eisen van hypotheekverstrekkers.”

Reageer op dit artikel