nieuws

In de rij voor een gasbuis

bouwbreed

Medewerkers van A. Hak Drillcon leggen in de buurt van Bathmen 48-duims gastransportleidingen voor de Noord-Zuidroute van de Gasunie.

De leiding wordt aangelegd met behulp van direct pipe-boring. Bij deze boormethode wordt geboord met een zogenoemde pipe thruster en wordt een speciale tunnelboormachine voor op de productbuis aangebracht. De kranen van het bedrijf staan op een rijtje om tegelijkertijd het volgende pijpsegment naar het reeds geboorde deel, links op de foto, te tillen. De buizen worden vervolgens aan elkaar gelast, waarna het boorproces opnieuw kan beginnen.

De boring maakt onderdeel uit van de tweede fase van de Noord-Zuidroute, een gasleiding die in zijn geheel van Groningen door Oost-Nederland naar Limburg loopt. De eerste fase, het meest noordelijke deel van 275 kilometer, werd vorig jaar opgeleverd. Het tweede deel beslaat zo’n 100 kilometer en moet dit jaar klaar zijn. Daarna wordt nog eens 100 kilometer aangelegd. De Gasunie verwacht dat het transport van gas, zowel in- als export, in West-Europa zal toenemen. Door een goede gasinfrastructuur gaat veel van dat transport nu en in de toekomst door Nederland.

Reageer op dit artikel