nieuws

Houtskeletbouw in de sociale huursector met uitstekende energieprestaties

bouwbreed

Zelden wordt in Nederland een grote serie laagenergie- en passiefwoningen in houtskeletbouw uitgevoerd, laat staan in de sociale huursector. In Enschede gaat het er nu van komen.

Woningcorporatie De Woonplaats heeft de aannemerscombinatie De Groot Vroomshoop en Te Pas Bouw opdracht gegeven 210 hsb-woningen met een zeer hoge energieprestatie te bouwen.

De Groot Vroomshoop heeft voor dit project speciaal een aansluitdetail tussen kozijn en wand ontwikkeld om de gevel goed luchtdicht af te sluiten en een hoge RC-waarde te kunnen realiseren.

De Groot Vroomshoop maakt de wand, vloer –en dakelementen in de fabriek en Te Pas monteert deze op de bouwplaats. Elke woning bestaat uit Kerto-vloeren en wanden die met i-liggers zijn opgebouwd. Wanden en vloeren worden gemonteerd aan een frame van onder- en bovenregels. Kerto is een speciaal gelamineerd fineer timmerhout (meestal Scandinavisch grenen). Elke individuele schil is 3 millimeter dik. Deze schillen worden zodanig verlijmd dat de nerven van elke schil verspringen, waardoor het element zijn stabiliteit krijgt. Door dit procédé worden de natuurlijke eigenschappen (krimp- en zwelgedrag) van hout geminimaliseerd.

Tachtig van de 210 hsb-woningen voldoen aan de passiefhuisnorm (warmtevraag is maximaal 15 kW/m2gebruiksoppervlak). Het restant betreft een laagenergiewoning met een energieprestatie van 0,4. Alle woningen hebben 360 millimeter dikke wanden en geïsoleerde dakdoos van 400 millimeter dik. Wanden en dak hebben een Rc-waarde van 10. Bij de passiefwoningen zijn de stijlen en dorpels van de larikskozijnen voorzien van eps-isolatie. Momenteel worden de wand-, vloer –en dakelementen geproduceerd. De eerste casco’s worden in april gemonteerd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels