nieuws

‘Hoge bonussen volstrekt ongepast’

bouwbreed Premium

FNV Bouw en CNV Vakmensen spreken schande van de bonussen die de Nederlandse bouwtop heeft ontvangen.

Volgens de bouwbonden zijn de extra vergoedingen ongepast in een tijd waarin de bouwsector door een diep dal gaat en herstel nog amper in zicht is. “Juist nu mag van de bouwbedrijven worden verwacht dat ze zeer kritisch naar bonussen en salarisstijgingen kijken”, fulmineert John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. “De crisis is niet voorbij. Nog steeds leggen bedrijven het loodje.”

Bestuurder Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen heeft “een nare smaak in de mond gekregen” van het lijstje met beloningen in de top van het bouwbedrijfsleven, dat Cobouwgisteren publiceerde.

“Hier gaat een heel verkeerd signaal vanuit”, vindt Lokhorst. “Dat in deze tijd de topmannen hoge bonussen meekrijgen, vind ik op zijn zachtst gezegd niet charmant. Kijk naar wat er bij Heijmans afgelopen jaren is weggesaneerd. Voor de werknemers die geen baan meer hebben is het een hard gelag dat de top nu hoge vergoedingen ontvangt.”

Vertrekbonus

Kerstens stoort zich ook aan BAM, dat scheidend topman Joop van Oosten een vertrekbonus van ruim zes ton meegeeft vanwege diens langdurige dienstverband. “Dan weet ik ook nog wel een paar honderd bouwvakkers die zo’n bedankje verdienen”, zegt hij. De vakbondsman doelt op de oudere werknemers die afgelopen jaren op straat zijn gezet bij een van de vele reorganisaties in de sector.

“Ontslag is altijd zuur”, meent Kerstens. “Maar helemaal als het oudere mensen betreft die zich, net als Van Oosten, jarenlang met hart en ziel hebben ingezet voor het bedrijf. Zij kregen geen bedankje van zes ton, eerder een schop onder hun kont. Vrijwel elk bedrijf heeft getracht zo goedkoop mogelijk van zijn overtollig personeel af te komen.” Tegenhouden kunnen de vakbonden de bonussen niet. Kerstens: “Er is aan de cao-tafel wel over gesproken. Onder meer bij het vaststellen van de nullijn enkele jaren terug. Bedrijven hebben zich er indertijd ook wel redelijk goed aan gehouden.”

Ook Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, is aangesproken op de bonuscultuur in het grootbedrijf. “Maar dan krijg je het bekende antwoord dat hij de bedrijven niet aan een touwtje heeft”, aldus Kerstens. De bonden zullen niettemin een beroep blijven doen op het gezonde verstand van de bouwbestuurders. Lokhorst: “Want dergelijke bonussen zijn niet uit te leggen aan de mensen op de werkvloer. Het is ook niet goed voor het imago van de bouwsector.”

Reageer op dit artikel