nieuws

Herverdeling Provinciefonds pakt voor provincie Gelderland ‘absurd’ uit

bouwbreed

Gelderland is verbijsterd over de herverdeling van de gelden uit het Provinciefonds. In plaats van 58 miljoen euro minder, wordt de provincie gekort met structureel 81 miljoen. “Absurd”, oordeelt gedeputeerde Financiën Theo Peters.

Dat er in totaal 300 miljoen euro minder te verdelen zou zijn voor de provincies, was geen nieuws. Evenmin dat daarbij rekening gehouden zou worden met het eigen vermogen en het rendement daarop. Maar het valt Peters hard tegen dat de provincie nu 23 miljoen euro extra moet inleveren. “Een korting van 81 miljoen euro per jaar dat kun je niet meer teleurstellend noemen, dat is gewoon absurd”, aldus Peters.

De provincie heeft in verband met de korting van 58 miljoen dit jaar structureel fors bezuinigd voor iets meer dan dat bedrag. Dat kan door alleen maar bezig te zijn met de kerntaken.

Verder bezuinigen is volgens Peters niet mogelijk. De extra aanslag gaat daarom ten koste van de investeringsruimte. “Dat zullen de Gelderse burgers merken”, zegt Peters. Hij is overigens van plan de onderbouwing van de nieuwe verdeling goed te bekijken om te zien wat hij eventueel nog kan veranderen.

Ook Noord-Brabant gaat er extra op achteruit. In plaats van 49 miljoen euro die dit jaar minder werd uitgekeerd, geeft minister Donner nu 66 miljoen euro minder. Hoe de provincie dat gaat opvangen, is nog niet bekend.

Achteruitgang

Flevoland, dat had gedacht het meest te profiteren van de herverdeling als armste provincie, is evenmin blij. De provincie krijgt 8 miljoen extra. Aangezien dit jaar bij de voorlopige herverdeling 8,8 miljoen extra getoucheerd werd, vindt Flevoland het nu een achteruitgang van 8 ton.

De provincie zal het Rijk ook blijven aanspreken op de opgelopen tekorten in het verleden. Daarnaast rekent ze op extra geld voor investeringen in de gewenste ontwikkelingen zoals de schaalsprong Almere.

Provincies die te maken hebben met een krimpende bevolking weten nu ook waar ze aan toe zijn. Aanpassen aan de krimp en gebiedsontwikkeling, of dat nu voor groei of voor krimp is, wordt door het kabinet gezien als ontwikkeling. Voor die taken heeft het kabinet vanaf 2012 bijna 100 miljoen euro minder over.

Als provincies willen ontwikkelen, zo redeneert het kabinet, dan moeten zij dat zelf maar gaan betalen. Limburg, Groningen en Zeeland worden wel minder gekort.

Reageer op dit artikel